Suedia vrea să închirieze 400 de celule

Conform înțelegerii, Suedia ar urma să închirieze 400 de celule în închisoarea Tartu, din sud-estul Estoniei, care are o capacitate totală de 600 de deținuți.

Ministrul Justiției din Suedia, Gunnar Strömmer, a subliniat că Estonia este „un partener apropiat și de încredere”, ambele state fiind semnatare ale acelorași tratate internaționale privind tratamentul deținuților. El a precizat că această colaborare necesită modificări legislative în Suedia, ce vor trebui adoptate cu o majoritate de trei pătrimi în parlament.

Modelul nu este unul nou: alte țări europene, precum Norvegia și Belgia, au închiriat în trecut celule în Olanda, iar Danemarca are în plan să trimită deținuți în Kosovo.

Creștere accentuată a criminalității

Suedia se confruntă în prezent cu o creștere accentuată a criminalității violente, inclusiv atacuri armate și cu explozibili, generate de conflictele dintre grupările de crimă organizată.

Guvernul de centru-dreapta condus de premierul Ulf Kristersson, sprijinit de partidul anti-imigrație Democrații Suedezi, a venit la putere în 2022 cu promisiunea de a combate ferm infracționalitatea.

Ingemar Kihlström, membru al creștin-democraților – partener de coaliție –, a declarat că guvernul impune pedepse mai severe și acordă poliției atribuții sporite, ceea ce va accentua presiunea asupra sistemului penitenciar.

Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam
Recomandări
Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam

Executivul suedez a precizat că doar deținuții care nu necesită îngrijiri medicale complexe și nu prezintă risc major de securitate vor fi transferați în Estonia. Strömmer a subliniat că un criteriu esențial al negocierilor a fost ca regimul de detenție din Estonia să reflecte cât mai fidel condițiile din Suedia.

Acordul ar urma să fie semnat în săptămânile următoare cu omoloaga estoniană Liisa-Ly Pakosta, iar, în cazul aprobării de către parlament, acesta ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2026.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.