MENIU CAUTĂ
08 Sep. 2018 15:51

Țara în care cresc salariile, însă angajatorii nu găsesc muncitori suficienți

Distribuie

Salariile corelate în funcție de evoluția inflației vor crește cu 1,5% în Germania, în 2018, adică mult mai repede decât în Franța și media europeană, arată un studiu publicat joi de Institutul german de Studii Economice și Sociale (WSI). Totuși, angajatorii nu găsesc suficienți muncitori pentru a ocupa cele peste 1 milionde job-uri.

Studiul arată că salariile vor crește în acest an, după un avans de 0,9% în 2017, ș va depăși cu aproape 0,6% creșterea din Franța.

„Ţinând cont de creşterea economică stabilă şi de un şomaj relativ scăzut, creşterea salariilor reale în Germania pare a fi în continuare una modestă”, comentează Fundaţia Hans-Bockler, considerată a fi apropiată de sindicate, scrie Agerpres.

Salariații din Germania sunt într-o poziție de forță care le permite să solicite majorări salariale semnificative, având în vedere că economia germană cunoaște al nouălea na de creștere consecutivă. În consecință, în a doua lună a anului, puternicul sindicat IG Metall a obținut o majorare a salariilor de 43% de care vor beneficia cei aproape 3,9 milioane de salariați din sectorul metalurgiei, sector care în Germania cuprinde grupurile Daimler, Siemens, Bosch și IMM-urile exportatoare.

În ceea ce privește salariul brut, studiul mizează pe o creștere de 3,1% în Germania în 2018, față de un avans de 2,3% în Franța.

Totuși, creșterea salarială nu se regăsește decât la o parte din forța de muncă din Germania, țară unde companiile evită acordurile la nivel de ramură. Aceasta face ca în Germania 'diferența între salariile mici și cele mari să fie mai mare decât în majoritatea țărilor din Europa de Nord sau de Vest', arată WSI.

În alte ţări, salariile reale nu vor urma în acest an evoluţia conjuncturii şi a inflaţiei. Astfel, pentru Spania este preconizată o scădere de 0,3%, faţă de o mică creştere de 0,3% în Grecia şi una de 0,4% în Marea Britanie. Italia ar urma să înregistreze performanţe uşor mai bune, respectiv o creştere de 0,9%, în condiţiile în care Europa este îngrijorată de viitoarea politică economică şi bugetară a noului executiv de la Roma.

Totodată, numărul locurilor de muncă vacante în Germania a atins un nivel record în ultimul trimestru din 2018, se arată într-un raport publicat, la sfârșitul lunii august, de Institutul pentru cercetarea forței de muncă (IAB).

În primele trei luni din 2018, exista 1,19 milioane de locuri de muncă neocupate la nivel național, cel mai mare nivel după reunificarea Germaniei, în 1990.

Comparativ cu trimestrul precedent, s-a înregistrat o creștere de 7.000 de locuri de muncă vacante, iar față de perioada similară din 2017, un avans de 126.000.

În vestul țării erau 930.000 de locuri de muncă vacante, în timp ce în est erau 260.000, arată datele IAB.

Cele mai multe locuri de muncă vacante în Germania – 327.000 – sunt pentru consultanţi, consilieri fiscali, arhitecţi, cercetători de piaţă, specialişti în publicitate şi experţi IT, în timp ce în industrie, motorul tradiţional de creştere a economiei, sunt 163.000 de poziţii neocupate.


CITȘETE ȘI: Mii de oameni au fost evacuați în nordul Crimeii, în urma unei puternice poluări industriale. Rușii au tăcut zece zile


 

Citește mai multe despre locuri de munca și Salarii pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii