Aproape toată Europa este lovită acum de al doilea val COVID, iar datele Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor arată că nicio țară de pe continent nu se mai situează, de miercuri, sub limita de 20 de cazuri 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, pragul de alarmă al epidemiei.

Cele mai afectate țări sunt Cehia, cu 346,1 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, Spania, cu 305 cazuri și Olanda cu 270,2 cazuri.

Cehia a fost una dintre țările lăudate pentru felul în care au combătut epidemia în primăvară, dar acum are probleme serioase.

Olanda a trecut prin primul val cu un număr relativ mare de decese, dar a făcut acest lucru fără să impună un lockdown și fără să ceară oamenilor să poarte măști, lucru care deja s-a schimbat.

Irlanda, o altă țară apreciată pentru felul în care a reușit să reducă numărul de cazuri, se luptă și ea cu al doilea val, înregistrând 112,8 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni și a impus noi restricții, rezistând însă, deocamdată, unui nou lockdown.

Chiar și Islanda, care părea că eliminase virusul, în timpul verii, se confruntă acum cu probleme, numărul cazurilor ajungând la 185,4 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

Aici, autoritățile au închis barurile, sălile de fitness și au limitat grupurile la 20 de persoane.

Țări europene lăudate după ce au ținut virusul sub control se chinuie, acum, în fața exploziei celui de-al doilea val. Ce s-a întâmplat?
În vară, numărul cazurilor zilnice de COVID ajunsese aproape de zero, acum a crescut substanțial | Sursa: Worldometers

Cel puțin o parte din noile cazuri par a fi legate de turism, care aduce în mod normal 8% din bugetul țării.

Epidemiologii oficiali au explicat că doi turiști francezi bolnavi de COVID sunt vinovați pentru un focar de infecție de 100 de cazuri în mica țară cu 360.000 de locuitori.

Poate chiar succesul inițial a determinat rezistența oamenilor la respectarea regulilor

Experții au mai multe explicații pentru acest fenomen.

“Când aplici aceste restricții nu faci decât să limitezi răspândirea virusului, nu să îl elimini”, spune pentru CNN Simon Clarke, profesor de microbiologie la Universitatea Reding din Marea Britanie.

Când ridici restricțiile nu mai contează ce ai reușit în prealabil. De fapt, este posibil ca succesul anterior al unei țări să ducă la probleme de respectare a regulilor a doua oară.

Simon Clarke, profesor de microbiologie:

Hans Kluhe, director al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, a avertizat cu privire la “oboseala” care conduce la apatie din partea europenilor în lupta cu virusul.

“Pe baza studiilor din mai multe țări din regiune putem vedea, deloc surprinzător, că oboseala aceasta este în creștere”, a adăugat acesta.

Gabriel Scally, responsabilul cu epidemiologia și sănătatea publică la Societatea Regală de Medicină, crede că succesul inițial al multor țări europene s-a bazat în special pe impunerea rapidă a unui lockdown.

Dar, avertizează expertul, în momentul în care acest lockdown a fost ridicat, alte măsuri, precum testarea, anchetele epidemiologice și carantina nu au fost aplicate adecvat, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în Noua Zeelandă sau Taiwan, care își continuă rezultatele bune.

Scally explică și faptul că unele țări europene s-au grăbit pur și simplu cu relaxarea restricțiilor în timpul verii, iar acum suferă consecințele.

”Dacă am fi urmat exemplul Noii Zeelande și pe cel al Taiwanului”, spune expertul, legat de eficiența anchetelor epidemiologice și a controlului la graniță din aceste două țări, ”acum nu ne-am fi confruntat cu această suferință pe termen lung și nu am fi avut perspectiva unei ierni petrecute în casă”.

Exemplul Cehiei: relaxare aproape totală și măsuri întârziate în debutul celui de-al doilea val

Miercuri, Cehia a atins un nou record al numărului de infecții – 5.335 în 24 de ore, o cifră importantă pentru o țară cu 10,5 milioane de locuitori.

Țări europene lăudate după ce au ținut virusul sub control se chinuie, acum, în fața exploziei celui de-al doilea val. Ce s-a întâmplat?
Numărul cazurilor zilnice de COVID: Cehia s-a descurcat foarte bine în timpul primului val, dar are dificultăți acum | Sursa: Worldometers

Creșterea rapidă a numărului de cazuri din Cehia, scrie The Guardian, reprezintă un mare pas înapoi pentru o țară care a fost catalogată în primăvară drept una dintre poveștile de succes în lupta cu coronavirusul.

Semnele apăruseră încă de la finalul verii. Dar în septembrie, oficialii cehi au subliniat că numărul mare de cazuri este cauzat de numărul mai mare de teste, iar premierul Andrej Babiš a cerut OMS să tacă din gură, după ce organizația și-a exprimat îngrijorarea cu privire la intenția autorităților de la Praga de a reduce și testele, și anchetele epidemiologice.

Numărul de cazuri a continuat totuși să crească și a ajuns în octombrie la cote uriașe.

Paradoxal, Cehia se descurcase bine în primăvară în combaterea epidemiei, mulțumită unui lockdown rapid și inclusiv datorită măștilor de protecție, a căror obligativitate a fost impusă chiar din martie, inclusiv în spațiile exterioare.

Dar pe măsură ce numărul de cazuri a scăzut, restricțiile au fost ridicate aproape total în luna iunie. Acest moment a fost sărbătorit cu o petrecere uriașă pe Podul Carol, la care au participat 2.000 de persoane, petrecere numită: “Adio, COVID”.

Mulți europeni care se aflau încă sub imperiul restricțiilor priveau cu invidie la cehii care se bucurau de viață în celebrele berării.

Doar că virusul nu a dispărut.

Între timp, Cehia a reintrat în starea de urgență și a reintrodus mai multe restricții, inclusiv purtarea măștii în majoritatea spațiilor închise publice, dar și reducerea programului barurilor și restaurantelor.

Țări europene lăudate după ce au ținut virusul sub control se chinuie, acum, în fața exploziei celui de-al doilea val. Ce s-a întâmplat?
Premierul Cehiei, Andrej Babis | Foto: EPA

Numărul de decese este încă redus în Cehia – 829 de morți la un total de peste 95.000 de cazuri de infecție, dar ultimele statistici arată că petrecerea a fost una prematură.

Iar criticile nu lipsesc. Deși medicii spun că situația este încă sub control, în Praga, doar 10% din paturile de Terapie Intensivă erau libere săptămâna trecută, un semn că presiunea este resimțită, potrivit Euronews.

În septembrie, ministrul sănătății, Adam Vojtech a demisionat, ca urmare a criticilor formulate din partea partidelor de opoziție și a sistemului sanitar.

Situația nu s-a îmbunătățit, iar experții spun că măsurile de combatere a noului val au fost luate cu întârziere.

”Politicienii aflați la putere nu trebuie să fie ghidați de opinia publică, ci de informațiile pe care le primesc”, a declarat, pentru Euronews, Milan Kubek, președintele Camerei Medicale a Cehiei.

Ce păcat că politicienii au ignorat recomandările experților și nu au reacționat la deteriorarea situației, vizibilă încă de la finalul lui august, când răspândirea epidemiei ar mai fi putut fi oprită.

Milan Kubek, președintele Camerei Medicale a Cehiei:

Unii ziariști au scris că lipsa de reacție a autorităților a fost cauzată de dorința premierului de a se asigura că alegerile senatoriale și regionale vor avea loc.

După luni de încredere, Olanda se confruntă cu forța noului val

Olanda a avut un număr destul de mare de decese în timpul primului val, dar a trecut prin el fără să impună un lockdown și fără restricții majore.

Până de curând, scrie Reuters, autoritățile erau atât de încrezătoare în sistemul de testare și depistare a bolnavilor și suspecților COVID, încât au evitat să ceară populației să poarte mască de protecție.

Lipsa acestor restricții era oferită drept exemplu de criticii măsurilor dure de combatere a epidemiei la capitolul ”iată, se poate și așa”.

Țări europene lăudate după ce au ținut virusul sub control se chinuie, acum, în fața exploziei celui de-al doilea val. Ce s-a întâmplat?
Numărul cazurilor zilnice de COVID a explodat în Olanda, care depășise primul val fără prea multe restricții și fără măști de protecție Sursa: Worldometers

Dar în ultima lună, numărul de infecții a explodat, așa că guvernul a schimbat macazul.

Țări europene lăudate după ce au ținut virusul sub control se chinuie, acum, în fața exploziei celui de-al doilea val. Ce s-a întâmplat?
Restricții la Amsterdam | Foto: EPA

În primul rând, premierul Mark Rutte a admis că sistemul de testare este încă deficitar.

”Nu avem infrastructura de bază în ordine. Există o lipsă de teste, în vreme ce Germania are suficiente pentru a testa și oamenii fără simptome”, a explicat pentru Reuters Jochen Mierau, profesor de sănătate publică.

Zilele trecute, capacitatea de testare a laboratoarelor a crescut la 50.000 de teste pe zi, o creștere cu 20.000 de teste zilnice față de săptămâna trecută.

Dar numărul efectiv de teste nu a crescut deocamdată la acest nivel, în lipsa personalului suficient, potrivit NL Times.

În al doilea rând, guvernul și-a reconsiderat poziția pe tema măștilor și a decis să recomande purtarea acestora în spațiile închise publice. ”Purtarea măștii nu este obligatorie, dar este ferm încurajată”, a precizat guvernul.

Autoritățile au limitat programul barurilor și al restaurantelor, au încurajat lumea să lucreze de acasă și au limitat la patru numărul de persoane care se pot întâlni.

Efectul acestor măsuri urmează să fie analizat, iar o decizie privind extinderea sau înăsprirea lor ar putea fi luată chiar weekendul acesta, scrie site-ul local NL Times.

Deocamdată, numărul cazurilor noi depistate în doar 24 de ore a ajuns, miercuri, la aproape 5.000.

Citeşte şi:

România a depășit pentru prima dată 3.000 de noi cazuri de infecție cu COVID în 24 de ore. Bilanț ridicat al deceselor și al pacienților ATI

Donald Trump refuză să participe la o dezbatere virtuală cu Joe Biden: „Nu o să-mi irosesc timpul”

Ai voie să mănânci și să bei apă înainte să faci testul COVID-19? Ce reguli trebuie respectate înaintea testării

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Observatornews.ro
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021