Mergi direct la conținut »
Tăriceanu, reacție la creșterea ROBOR: Eu personal, ca persoană fizică, Slavă Domnului, nu am credite
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Tăriceanu, reacție la creșterea ROBOR: Eu personal, ca persoană fizică, Slavă Domnului, nu am credite

Tăriceanu, reacție la creșterea ROBOR: Eu personal, ca persoană fizică, Slavă Domnului, nu am credite

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, întrebat despre creșterea ROBOR și majorarea ratelor la credite, că el personal, ca persoană fizică, slavă Domnului nu are credite, precizând că în viață, ca întreprinzător a avut foarte multe nopți de nesomn pentru că a gajat cu bunurile proprii creditele pe care le-a luat societatea sa. ”Empatizez cu cei care au credite și îi înțeleg foarte bine", a afirmat Tăriceanu, la Senat, întrebat dacă are credite în lei.

De Valentina Postelnicu,

„Eu personal, ca persoană fizică, Slavă Domnului, nu am credite. Slavă Domnului pentru că orice credit e o presiune, ai o datorie pe care trebuie să o plătești, dar vă spun că în viața mea ca întreprinzător am avut foarte multe nopți de nesomn pentru că am gajat cu bunurile proprii ca întreprinzător creditele pe care le-a luat societatea mea și nu e simplu să știi că, dacă apare un accident, poți să rămâi fără casă, fără nimic și te trezești pornind de la zero. Empatizez cu cei care au credite și îi înțeleg foarte bine”, a afirmat Tăriceanu, la Senat, întrebat dacă are credite în lei.

Călin Popescu Tăriceanu a comentat afirmațiile vehiculate în spațiul public conform cărora creșterea ROBOR survine deciziei Guvernului de solicita dividende companiilor de stat. „Nu. Nu are nicio legătură chestiunea asta. Am o experiență economică ce îmi dă dreptul să afirm fără niciun fel de ezitare că orice acționar, privat sau de stat, are dreptul să își încaseze dividendele. E un drept care nu poate să fie pus sub semnul întrebării”, a spus președintele Senatului.

Tăriceanu a menționat că, dacă statul dorește să își încaseze dividendele și este criticat, atunci ar trebui să criticate și companiile private care fac același lucru.

”Dacă nu criticăm companiile private pentru că nu avem dreptul, logic, că e o logică strâmbă, atunci vă spun că aceeași logică strâmbă funcționează și în cazul statului. Statul are dreptul să își încaseze dividendele ca orice alt acționar”, a mai spus Tăriceanu.

Românii cu credite în lei încep deja să plătească rate mai mari, iar pentru cei cu credite Prima Casă acest lucru este deja însemnat. Cauza pentru acest fenomen o constituie creșterea indicelui ROBOR, în funcție de care se calculează dobânda la aceste credite.

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni
Recomandări

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni

În funcție de ROBOR se calculează dobânzile la creditele în lei, cele mai afectate fiind creditele Prima Casă. Indicele ROBOR la trei luni a avut cea mai mică valoare în septembrie 2016, când era 0,68%. Acum a ajuns la 0,92%.

La un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, adică 225.000 de lei, rata ar fi de 910 lei cu indicele ROBOR de 0,68%. Rata ajunge, însă, la 939 lei cu ROBOR de 0,92%. Astfel, rata a crescut cu 29 de lei, adică 3,2%. Problema o constituie faptul că acest indicator este așteptat să crească în continuare.

Citește și: VIDEO/ „Biblioteca de piatră” a ţării, în pericol! România riscă să piardă un tezaur de aproape 360 de miliarde de euro

Close
Închide
  Close