MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2018 11:47 , de Sorina Ionaşc

Tăriceanu vrea dezincriminarea abuzului în serviciu. „E o moştenire comunistă. Politica penală o face Parlamentul, nu sistemul juridic”

Distribuie

Abuzul în serviciu ar putea fi dezincriminat. Cel puţin asta este varianta pe care o susţine preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Şeful Senatului a precizat că introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu nu este neapărat de dorit, ci mai degrabă ar trebui mers pe dezincriminarea faptei, "conform modelului european". Declaraţia vine după ce, în comisia specială condusă de Florin Iordache, s-a discutat despre un prag valoric de 50.000 pentru infracţiunile de serviciu, din mediul privat.

„Ceea ce trebuie făcut este o reglementare mult mai exactă, mult mai precisă în așa fel încât aceste abuzuri care au avut loc în ultimii ani să dispară. Nu (n.r.- aş merge pe introducerea unui prag). Eu aș fi de părere cu totul altceva și anume să ne raportăm la legislația europeană care constituie un model fără îndoială și pentru România, să ne uităm că sunt țări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ținem cont de faptul că această prevedere este o moștenire din perioada comunistă și stalinistă și să facem un Cod penal care să fie modern comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european. Putem să mergem și pe această formulă (n.r. – dezincriminare a abuzului în serviciu)”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament.

Liderul ALDE a vorbit de practicile din perioada comunistă, pe care le regăseşte şi în prezent. Ca atare, presiunile la care sunt supuşi funcţionarii publici, spune el, sunt de vină pentru multiplele cazuri de abuz în serviciu.

„Funcționarii din ministere nu mai vor să semneze pentru că au toți grija familie, grija locului de muncă și în final a propriei libertăți și nu vor să se mai angajeze în nici un fel. Dacă vrem să stăm pe loc și după aceea să ne plângem tot timpul că nu absorbim fonduri europene, că nu se fac proiecte, menținem chestiunea aceasta. Cred că trebuie să facem o alegere. Până la urmă, politica penală o face Parlamentul și nu o face sistemul juridic”, a adăugat Tăriceanu.

Declaraţia a venit în contextul în care, săptămâna aceasta a fost dezbătut, în comisia specială privind legile justiţiei, un amendament referitor introducerea unui prag valoric de 50.000 de euro pentru infracţiunile de serviciu, în cazul celor care nu sunt funcţionari publici.


Citeşte şi: EXCLUSIV. Teodor Meleşcanu, despre rechemarea ambasadorului palestinian: ,,Este cu atât mai necesară prezenţa unui ambasador când sunt probleme'


 

Loading...
Comentarii