Presa americana a relatat pe larg zilele acestea despre cazul siamezelor romance Tatiana si Anastasia Dogaru. Ieri, canalul de televiziune ABC News a anuntat ca medicii din Ohio vor efectua luna viitoare operatia de separare a celor doua siameze romance in varsta de trei ani, unite la nivelul capului, o operatie riscanta, dar necesara, fara de care fetitele ar putea muri.
Crestetul Tatianei este lipit de ceafa Anastasiei. Siamezii uniti la nivelul capului sunt foarte rari, astfel de cazuri aparand o data la 2,5 milioane de nasteri. ?n acest caz, separarea comporta numeroase riscuri, inclusiv posibilitatea afectarii creierului, producerea unui infarct sau pierderi de sange ce ar putea fi fatale. Medicii spun insa ca fetitele nu pot trai in starea actuala, care le-ar provoca numeroase probleme de sanatate pe viitor. ‘Fara separare, fetele nu vor supravietui’, a explicat medicul Kenneth Salyer, chirurgul fondator al Fundatiei Mondiale pentru Chirurgie Craniofaciala. Fetele impart numeroase vase de sange importante, au in comun doar o mica portiune de creier, dar cea mai grava problema e ca Anastasia nu are rinichi si ii foloseste pe cei ai Tatianei.
Anastasia va primi un rinichi de la unul din parinti
Separarea vaselor de sange se va efectua in patru etape, iar Anastasia va face apoi dializa. Dupa cateva luni de recuperare dupa separare, Anastasia va suporta un transplant de rinichi, unul din parinti fiind cel mai probabil donator.
Pe masura ce vor incepe separarea vaselor de sange, medicii vor monitoriza daca sistemul venos de drenaj al Tatianei, care nu functioneaza la fel de bine ca al surorii sale, va incepe sa lucreze corespunzator. ‘Daca acest lucru nu se intampla, Tatiana ar putea sa nu supravietuiasca separarii’, a explicat doctorul Arun Gosain, membru al echipei care le va separa pe fete.
Siamezii egipteni au fost separati cu succes
Doctorul Slayer impreuna cu echipa sa de neurochirurgi care le vor opera pe cele doua romance sunt aceiasi care i-au separat cu succes pe fratii egipteni Ahmed si Mohammed, in octombrie 2003. Baietii in varsta de 5 ani se simt bine acum, in urma operatiei la care au fost supusi. Amandoi se bucura de viata, pot merge si vorbesc. Acestia au mai fost operati la inceputul anului 2005 pentru reconstruirea osului lipsa din zona craniului si apoi s-au intors acasa, in Egipt, la jumatatea anului 2005.