MENIU CAUTĂ
04 Apr. 2018 21:00 , de Alexandru Boariu

LIBERTATEA TE AJUTĂ: Cine este scutit de taxele speciale, stabilite de consiliile locale

Distribuie

Ion Rădulescu, din Ilfov, ne întreabă dacă beneficiarii Decretului nr 118/1990 sunt scutiți de taxele speciale stabilite de consiliile locale, pentru funcționarea unor servicii publice locale, pentru promovarea turistică a localității etc.

RĂSPUNS: Potrivit Art. 485 din Codul fiscal, consiliile locale pot acorda reduceri sau scutiri de la plata taxelor speciale instituite, pentru: veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război; persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare; persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate și reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate; fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural; organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate s.a.m.d.

Taxele speciale sunt reglementate de Art 484 din Codul Fiscal::(1) Pentru funcționarea unor servicii publice locale create în interesul persoanelor fizice și juridice, precum și pentru promovarea turistică a localității, consiliile locale, județene și Consiliul General al Municipiului București, după caz, pot adopta taxe speciale.(2) Domeniile în care consiliile locale, județene și Consiliul General al Municipiului București, după caz, pot adopta taxe speciale pentru serviciile publice locale, precum și cuantumul acestora se stabilesc în conformitate cu prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare. (3) Taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice şi juridice care beneficiază de serviciile oferite de instituția sau serviciul public de interes local, potrivit regulamentului de organizare și funcționare al acestora, sau de la cele care sunt obligate, potrivit legii, să efectueze prestații ce intră în sfera de activitate a acestui tip de serviciu.

Citește și; Primarul Sectorului 3 pune cota unitara de impozitare a clădirilor

 

 

Citește mai multe despre taxe și taxe locale pe Libertatea.

Comentarii