Stanley Tromp, specializat în legislația privind libertatea de informare, a obținut și publicat sute de pagini de telegrame și informări transmise de în timpul Revoluției din 1989, dar și pe tema revoltei din Brașov din 1987.

Documentele – disponibile aici – prezintă felul cum misiuni diplomatice din București, dar și de la Moscova, Bruxelles sau din alte părți au reflectat Revoluția din România și perioada tulbure de după, scrie Hotnews.ro.

Acestea au fost puse la dispoziția jurnalistului, în baza unor solicitări făcute pe parcursul mai multor ani în temeiul liberului acces la informații, de către Departamentul de Stat al SUA, Ministerul britanic de Externe și ministerul de profil din Canada.

Pe pagina unde a publicat materialele ziaristul scrie că acestea au fost colectate ca parte a cercetărilor întreprinse pentru a documenta felul cum liberul acces la informații este aplicat în diverse părți ale lumii.

El precizează că „una dintre temele de interes aparte pentru mine a fost Revoluția Română din 1989. Pentru a marca 30 de ani de la acest eveniment semnificativ din istoria recentă, împărtășesc rezultatele acestei cercetări cu poporul român, în speranța că i-ar putea ajuta să înțeleagă mai bine acele evenimente”.

Ad placeholder
Informări ale diplomaților americani, britanici și canadieni despre Revoluția din 1989, publicate după 30 de ani de un jurnalist independent din Canada

Ziaristul independent, care colaborează cu publicații canadiene precum Vancouver Sun și The Province, s-a specializat în domeniul libertății de exprimare și informare și a analizat legile privind accesul la informații în baza unui proiect sponsorizat de fundații din provinciei canadiene British Columbia.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a semnalat publicarea documentelor, printr-o postare pe Facebook:

Citeşte şi:

Copilul care a văzut, pe geamul de la baie, cum i-a fost ucis tatăl, în Revoluția de la Timișoara: „Am coborât plângând: tăticul meu, tăticul meu!”

Moment emoționant la Timișoara, la 30 de ani de la declanșarea Revoluției. Timișorenii care au murit pentru libertate, comemorați la Cimitirul Eroilor

Adriana Nedelea LA FIX | Revoluționarul Marius Mioc, arestat la Timișoara pe 16 decembrie 1989: „Acum avem alegeri libere! Trebuie să învățăm să le acceptăm ca metodă de guvernare a unei țări”

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
HOROSCOP
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
RECOMANDĂRI