Petre Daea și-a petrecut ziua de sâmbătă în Sibiu, unde s-a întâlnit cu mai mulți agricultori și crescători de animale. Ministrul Agriculturii a precizat că va sprijini produsul pentru a putea fi exportat în statele membre ale Uniunii Europene, notează Agerpres.ro.
„Vă salut, dragi sibieni. În instituția statului, luați azi semnalul de botez al unei rețete pe care ați pus-o în mișcare cu zeci de ani în urmă. Dacă în 1908 ați făcut telemeaua de Sibiu, în 2017 semnați actul de naștere al acesteia, pentru a vă face cunoscuți și de a scoate de pe piața țării pe cei care se ascund în spatele unei asemenea rețete, denaturând valoarea și uneori înșelând consumatorul”, a declarat sâmbătă, la Sibiu, ministrul Daea.
Ministrul Agriculturii a primit, la sediul Prefecturii Sibiu, documentele pentru obținerea denumirii „Telemea de Sibiu — Indicație Geografică Protejată” de la reprezentanții Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu.
Petre Daea a precizat că va înregistra luni dosarul la Ministerul Agriculturii. Mai apoi, documentele vor fi trimise la Comisia Europeană. Daea speră ca în 2018 telemeaua de Sibiu să fie un produs protejat la nivel european.
Întrebat dacă acest demers va duce la scumpirea produsului, Daea a menționat: „Mă aștept să fim corecți pe piață toți. (…) Producătorii să dea consumatorilor un produs autentic, iar prețul îl stabilesc cererea și oferta și atunci vom vedea”.
Telemeaua de Sibiu va putea fi exportată în Uniunea Europeană, după ce produsul va fi protejat, însă „acesta este un drum mai lung”, a explicat Daea.
Producătorii din Sibiu vând telemeaua cu prețuri cuprinse între 12 și 17 lei kilogramul.
„Acum, la producător, prețul este de 16 — 17 lei kilogramul și în piață 20 — 22 de lei. Noi sperăm să nu crească prețul. Ideea noastră este să putem vinde și în străinătate”, a explicat președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir.
Potrivit sursei citate, telemeaua de Sibiu este o brânză produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, fără smântânire sau normalizare, maturată și păstrată în saramură. Două tipuri — proaspătă și maturată. La degustare se remarcă un gust discret acrișor, fără nuanțe amare, potrivit de sărat, acest gust devenind mai pronunțat în cazul brânzei foarte maturate. După degustare lasă o senzație untoasă. E făcută manual, numai în județul Sibiu. Brânza telemea a început să se facă în 1908, la Sibiel, pe urmă în Tilișca, după Primul Război Mondial.
După ce Ministerul Agriculturii va trimite cererea la Comisia Europeană pentru telemeaua de Sibiu, aceasta va avea o protecție națională tranzitorie. Produsul sibian va fi protejat european, după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Recent, Petre Daea a lansat programul „Alege Oaia!” pentru a promova consumul de carne de oaie.
sursă foto: Tribuna
Citește și Fostul principe Nicolae: Declarația de retragere a titlului nu a fost scrisă de mine. Am fost obligat să o accept, am refuzat să o semnez
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro