17 Iul. 2017 10:25

Tensiuni în Peninsula Coreeană | Seul propune discuții cu Phenianul

Distribuie

Coreea de Sud a propus discuții cu Nordul, după săptămâni de tensiuni în regiune, dar și în urma recentului test cu o rachetă intercontinentală efectuat de Phenian, relatează BBC News. Dacă propunerea va fi acceptată, acestea vor fi primele discuții la nivel înalt între Seul și Phenian din ultimii doi ani.

Oferta de dialog din partea Coreei de Sud est eprima de la venirea a putere, în mai, a președintelui Moon Jae-in, care în timpul campaniei a pledat pentru negocieri cu Phenianul. Un oficial sud-coreean a afirmat că discuțiile au ca scop oprirea „activităților ostile ce amplifică tensiunea militară” de-a lungul frontierei terestre. Până acum, Phenianul nu a răspuns la propunerea făcută de Sud.

Adjunctul ministrului sud-corean al apărării a afirmat că aceste discuții ar putea să aibă loc într-o clădire nord-coreeană din Panmunjom, numit „satul armistițiului”, din zona demilitarizată dintre cele două țări. Acesta a mai propus ca discuțiile să aibă loc pe 21 iulie și a afirmat că se așteaptă „la un răspuns pozitiv din partea Nodului”.


Citește și: EXCLUSIV/ 10.000 de euro ca să ucizi un singur exemplar. România este un paradis al acestui tip de vânătoare


Totodată, ministrul unificării din Coreea de Sud a făcut apel la restabilirea comunicațiilor între cele două țări, comunicații care au fost întrerupte anul trecut, în urma testului nuclear efectuat de Coreea de Nod.

Întâlnirea propusă de minister ar fi prima reuniune intercoreeană oficială din decembrie 2015. Fosta președintă Park Geun-Hye a refuzat să reia dialogul atât timp cât Phenianul nu a adoptat măsuri concrete în vederea denuclearizării. Noul președinte a pledat însă pentru discuții și negocieri.

Aflat recent într-o vizită oficială la Berlin, Moon Jae-in a afirmat că dialogul cu Phenianul este crucial pentru cei care doresc încheierea programelor balistic și nuclear ale țării comuniste. În plus, el a îndemnat chiar la semnarea unui acord de pace.

De partea cealaltă, Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, la începutul lunii iulie, o acțiune care încalcă rezoluțiile ONU și nemulțumește vecinii, precum și SUA. Totodată, Phenianul a anunțat că a testat cu succes prima sa rachetă balistică intercontinentală.


Citește și: EXCLUSIV/ Soţul Antoniei, chemat să dea declaraţii în procesul deschis de Alex Velea


Foto: EPA/Arhivă

Comentarii
← Inchide