MENIU CAUTĂ
15 Mar. 2018 14:36 , de Valentina Postelnicu

Teodorovici, despre cei cu drepturi de autor: Angajatorul le va plăti contribuțiile iar cei care sunt și salariați vor fi scutiți de plata CAS și CASS

Distribuie

Teodorovici, despre drepturile de autor: Angajatorul va plăti contribuțiile iar cei care sunt și salariați vor fi scutiți de plata CAS și CASS, a anunțat ministrul Finanțelor publice, joi, la Palatul Victoria, după ce Executivul a adoptat Ordonanța care introduce Declarația unică. Este vorba despre caei care au venituri sub plafonul de 22.800 lei (12 salarii de bază minime brute pe țară). De asemenea, vor avea loc campanii la nivel local, pentru implementarea Declarației unice, pentru că procentul de contribuabili care au depus declarații în sistem online este, astăzi, de doar cinci la sută.

Ministrul Eugen Teodorovici a anunțat că cei care au venituri din drepturi de autor nu trebuie să își achite singuri contribuțiile la sănătate și pensie, sau să plătească impozitul la ANAF, ci aceste contribuții vor fi plătite de către angajator.

”În ceea ce privește drepturile de autor, aici am mers pe ideea stopajului la sursă și scutirea pentru cei care sunt și salariați, de la palta contribuțiilor pentru sănătate și cele pentru social. Este o abordare care anii trecuți a mai fost, normală și de bun augur pentru cei care sunt vizați de noul mecanism, a spus Teodorovici.

Potrivit ministrului de Finanțe, vor fi multe campanii la nivel național și local pentru a explica la nivelul fiecărui contribuabil cum se va întâmpla implementarea Declarației Unice.

”Fiecare birou al Fiscului la nivel județean va avea o structură pentru îndrumarea contribuabililor, cu privire la noul mecanism. La nivel de județ, se va face o pregătire cu acești responsabili desemnați de consiliul local”, a spus Teodorovici.

Ministrul a menționat că astăzi, procentul de contribuabili care au depus declarații în sistem online este de doar cinci la sută, ceea ce arată obligația, nevoia și logica schimbării acestui mecanism.

Persoanele fizice pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate dacă estimează venituri nete anuale cumulate, sub plafonul de 22.800 lei (12 salarii de bază minime brute pe țară)  și/ sau dacă  nu realizează venituri.

Măsura se aplică persoanelor fizice care realizează venituri atât din România cât și din străinătate din: activități independente, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, piscicultură și/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, venituri din jocuri de noroc.

De asemenea, se aplică persoanelor fizice care realizează venituri atât din România cât și din străinătate din: venituri sub formă de dividende, de dobânzi, venituri din premii, alte venituri din investiții, venituri din pensii, remunerații/indemnizații ale membrilor consiliului de administrație/administratori/cenzori și alte venituri similare, salarii plătite din România pentru activitatea desfășurată în străinătate, transferul proprietății imobiliare din patrimoniu personal, precum și alte venituri.

Dacă într-o localitate nu există o unitate teritorială a ANAF, primăria va avea obligația de a asigura asistență contribuabililor, pentru completarea și/sau depunerea Declarației Unice.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV/Caliu, cel mai vechi lăutar din Clejani, face echipă cu fiul lui Dinescu. Când țiganii se întâlnesc cu gagiii!

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici, angajator, declaratia unica, drepturi de autor și ministrul finantelor publice pe Libertatea.

Comentarii