MENIU CAUTĂ
25 Iul. 2011 12:13

Teoristul norvegian avea o viață personală anostă

Distribuie

Anders Behring Breivik a avut o viață paralelă, pe care a trăit-o cu meticulozitate în ultimii ani, scrie ziarul american 'New York Times', încercând să facă profilul psihologic al tânărului care a șocat o lume întreagă cu atacurile sale, notează Evenimentul Zilei.

În descrierile foștilor colegi de școală și liceu, norvegianul apare drept 'un tip șters, ușor de uitat', dar cu unele calități de a masca înclinațiile clare spre ceea ce el numea 'operațiunea de martiriu'.

La 32 de ani, Breivik era un participant activ la dezbaterile de pe forumurile de pe net referitoare la pericolul pe care l-ar reprezenta Islamul și imigrația. Este greu de spus însă când a încolțit în el ideea violenței, ca unică soluție. Și cum de s-a transformat dintr-un tânăr pasionat de hip-hop, al cărui cel mai bun prieten era un musulman, într-un inamic intransigent al imigranților și al islamizării Europei. 'Nu spunea ceva ce ai fi putut ține minte. Era un ins în mulțime, adică îl uitai în secunda următoare', afirmă Stig Fjellskaalnes, care l-a cunoscut pe norvegian pe vremea când acesta era membru al Partidului Progresului (conservator), în 2000.

„Avea o viziune apocaliptică. Considera că vor fi necesari 70 sau 80 de ani pentru a anula așa numita arabizare a Europei. Se vedea drept o parte a istoriei', susține Magnus Ranstorp, director la Centrul pentru Amenințare Asimetrică și Studiul Terorismului al Colegiului Național de Apărare din Suedia.

 

Comentarii