acestui teren inca din timpul vietii defunctului. Problema care se pune este daca testatorul stia acest lucru sau credea ca el este adevaratul proprietar.
Astfel, daca defunctul v-a lasat legat acest teren, crezand ca este al sau, legatul este nul absolut, conform legii. Testatorul s-a aflat in eroare de fapt asupra obiectului, prezumandu-se lipsa consimtamantului sau. Daca el ar fi cunoscut realitatea, nu ar fi facut liberalitatea. Este totusi posibil ca cel insarcinat cu executarea legatului sa confirme, ratifice sau execute voluntar si in cunostinta de cauza acest legat, caz in care aceasta nulitate este acoperita.
Daca din testament nu se poate stabili ca testatorul cunostea realitatea, se presupune ignoranta sa. in aceasta situatie, dv. va trebui sa dovediti ca defunctul stia ca terenul nu-i apartine. Sarcina probei va apartine in calitate de reclamant. Astfel, in functie de probele administrate, acest legat poate fi validat.
O a treia varianta, favorabila dv., este cunoasterea de catre testator a faptului ca terenul nu era al sau. Cel insarcinat cu executarea liberalitatii va trebui sa va procure acest teren de la proprietar si sa vi-l transmita. Dv. nu deveniti proprietar de la deschiderea succesiunii, ci din momentul procurarii terenului si transmiterii lui in proprietatea dv. Debitorul obligatiei de a face (de a executa legatul) poate alege o a doua modalitate de stingere a obligatiei sale, respectiv plata valorii terenului. Valoarea va fi apreciata in raport de data deschiderii mostenirii, si nu in raport de data intocmirii testamentului.