Cuprins:
Forțele ruse au devenit mai mortale și mai agile cu ajutorul terminalelor ilicite Starlink, care le permite să folosească internetul prin satelit pentru a îmbunătăți coordonarea în timpul atacurilor, să efectueze mai multe curse de drone și să atace trupele ucrainene cu foc de artilerie precis, în ciuda eforturilor SUA de a opri fluxul tehnologiei.
Terminalele oferă comandanților vederi live ale câmpului de luptă cu drone și comunicații sigure între soldați. Cu toate acestea, există o piață neagră în plină dezvoltare a Starlink-urilor care aduc terminalele rușilor pe front și proliferarea lor a fost un factor important în câștigurile recente ale Rusiei în timpul ofensivei, au spus soldații ucraineni.
Ucraina îl bănuiește pe Elon Musk că ar favoriza Rusia
Zeci de mii de antene Starlink formează coloana vertebrală a rețelei militare a Ucrainei, alimentând dispozitive vitale pentru a lupta împotriva războiului digital – unul dintre puținele avantaje pe care le are Kievul împotriva forței mai mari, chiar dacă mai puțin modernizate, a Moscovei.
Șase soldați și ofițeri ucraineni din diferite unități din regiunea Donețk au declarat că Rusia a redus decalajul tehnologic, făcând forțele sale mai coezive și sporind numărul și precizia atacurilor.
Problema a reînnoit frustrările ucrainene cu privire la Elon Musk, directorul executiv al SpaceX. Unii dintre soldați l-au criticat pe miliardar, spunând că gigantul pe care îl conduce nu a făcut suficient pentru a reprima utilizarea ilicită a terminalelor. Pun, totodată, la îndoială dorința lui de a rezolva problema, spunând că pare să aibă opinii favorabile față de Rusia.
Nota de plată: 14,1 milioane de dolari
SpaceX a oferit conexiune Starlink gratuită Ucrainei după invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, dar apoi a amenințat că va întrerupe serviciul în urma unor discuții online cu diplomații, invocând costurile ridicate. Musk a cedat sub presiunea publicului și apoi a trimis factura la Pentagon, cea mai recentă însumând 14,1 milioane de dolari pentru șase luni de serviciu până luna viitoare.
Musk a fost, de asemenea, condamnat pe scară largă în Ucraina, în urma unor rapoarte conform cărora a respins cererea Kievului de a permite accesul Starlink pentru dronele de mare într-un atac planificat pentru 2022 asupra flotei ruse de la Marea Neagră. Biograful său, Walter Isaacson, a mai scris că Musk a cerut sfatul ambasadorului rus în Statele Unite și era îngrijorat că va juca un rol într-o escaladare destabilizatoare.
„Pur și simplu ne-au depășit”
Trupele ruse s-au bazat în mare parte pe radiouri pentru a comunica ceea ce văd și fac în timpul bătăliilor, un dus-întors lent în comparație cu internetul rapid. Numai că acum rușii au reflectat Ucraina folosind Starlink în moduri similare, au spus soldații ucraineni.
„Pur și simplu ne-au depășit”, a spus un ofițer din Brigada 72 Mecanizată, care a apărat zona Vuhledar din 2022 și a trebuit recent să se retragă. El a descris utilizarea Starlink de către Rusia drept unul dintre factorii importanți, împreună cu deficitul de forță de muncă și de armament, care au grăbit căderea Vuhledar în această lună.
Space X, gata să dezactiveze terminalele dacă sunt folosite „de o parte sancționată sau neautorizată”
Kievul și Washingtonul se confruntă cu dificultăți în rezolvarea problemei utilizării Starlink de către Rusia, au spus analiștii, în special în lumina succesului Moscovei în eludarea sancțiunilor și a provocării tehnice de a refuza accesul la rețeaua Starlink fără a afecta trupele ucrainene.
Guvernele SUA și Ucrainean lucrează cu SpaceX pentru a „preveni folosirea ilegală de către Rusia a terminalelor Starlink în Ucraina ocupată”, inclusiv concentrarea Departamentului de Trezorerie al SUA asupra „potențialelor încălcări ale sancțiunilor” legate de efortul internațional de contrabandă, a declarat locotenent-colonelul Charlie Dietz, un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării.
SpaceX s-a referit la o postare pe X din februarie care spunea că dezactivează terminalele dacă sunt folosite „de o parte sancționată sau neautorizată”.
Pentagonul și SpaceX nu au oferit detalii despre eforturile SUA, inclusiv despre câte terminale ilicite folosite de forțele ruse au fost scoase de pe internet. Trezoreria a refuzat să comenteze.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dargmar • 14.10.2024, 13:06
La ora actuala nu exista vreun stat pe lumea asta care sa nu condamne si sa ia masuri impotriva consumului/traficului de droguri insa fara vreun succes real, cat de eficiente pot fi embargourile impuse Rusiei in situatia in care exista o gramada de state si profitori dispusi sa le vanda orice daca pretu-i pe masura??? Singurul loc unde se simte efectul dorit este in industria civila, cea militara nu va fi vreodata afectata semnificativ cata vreme rusii au bani de aruncat...