Pana de curand, adolescentii americani care voiau sa atraga atentia asupra lor puneau mana pe o arma si incepeau sa traga la intamplare, in scoli, prin magazine sau in mijlocul strazii. O data cu atentatele de la 11 septembrie, metodele folosite de tinerii psihopati s-au schimbat. La doar 15 ani, Charles Bishop (foto) a intrat cu un avion de mici dimensiuni intr-un zgarie-nori din Florida. Anchetatorii au stabilit ca tanarul il „adora” pe Osama ben Laden si ca a vrut sa imite atentatele sinucigase puse la cale de teroristul saudit.
Tanarul pilot sinucigas care a intrat, sambata, cu un avion tip Cessna intr-o banca din Tampa, Florida, a actionat din adoratie pentru Osama ben Laden. Anchetatorii au anuntat ieri ca au gasit intr-unul din buzunarele lui Charles Bishop o scrisoare in care baiatul isi exprima simpatia fata de teroristul saudit si evenimentele de la 11 septembrie. Anchetatorii au mai anuntat ca, pana la aceasta ora, nu exista dovezi care sa arate ca Bishop ar fi avut complici.
Un elicopter al pazei de coasta si cele doua avioane de vanatoare plecate in urmarirea aparatului pilotat de tanar nu l-au putut opri la timp pentru ca turnul de control din Tampa nu a fost anuntat decat dupa sase-sapte minute de la decolare. „Nu l-am considerat o amenintare, intrucat avionul nu efectua nici o manevra periculoasa”, a explicat locotenent-colonelul Rich McClain. Bishop fusese lasat singur in avion de catre instructorul de zbor, ca sa faca ultimele verificari inaintea lectiei de pilotaj. Dupa ce instructorul s-a indepartat de pe pista, tanarul a decolat.
In afara pilotului, nimeni nu si-a pierdut viata pentru ca, fiind sambata, birourile din cladire erau goale. Nu a existat nici o victima la sol, fiindca aparatul nu a explodat dupa impact si pana la sosirea pompierilor, in ciuda faptului ca din rezervor se scurgea combustibil. Ca masura preventiva insa, autoritatile au evacuat imobilele din apropiere. Instructorii de pilotaj americani sustin ca, in ciuda vigilentei si a masurilor de securitate adoptate dupa atentatele din 11 septembrie, sunt sanse minime de a identifica un pilot ce ar reprezenta un posibil pericol.
In ultimele patru luni, America a fost zguduita de atentate, iar antraxul a bagat in sperieti o lume intreaga, razboiul din Afganistan a facut sute de victime, situatia din Orientul Mijlociu este cat se poate de tulbure, Argentina cunoaste o criza economica fara precedent, India si Pakistanul sunt in prag de conflict nuclear si, la inceputul acestui an, un pusti comite un atentat sinucigas, din „adoratie” pentru cel mai vanat terorist, Osama ben Laden. Si atunci, pe drept cuvant, ne intrebam cu groaza: ce va urma?
Semne de intrebare:
De ce americanilor li se permite sa urmeze cursuri de pilotaj de la o varsta atat de frageda (13 ani)?
Americanii merg la psiholog mai des ca la piata. Pentru cei care iau lectii de pilotaj nu exista psihologi sa depisteze o eventuala boala, mai ales dupa atentatele din septembrie?
Oare noile masurile de securitate anuntate cu atata tam-tam sunt doar „pe hartie” din moment ce spatiul aerian e survolat de oricine?
Cum se vor apara americanii de terorism daca propriii copii comit atentate?