MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 19:28

Tibi Uşeriu conduce detașat cursa 6633 Artic Ultra VIDEO

Distribuie

Tibi Uşeriu conduce detașat cursa 6633 Artic Ultra cu doar 150 de kilometric rămați de parcurs până la linia de sosire, avansul său față de primul urmăritor fiind de aproape o zi.

Irlandezul Patrick OToole, care era în spatele lui Tibi Ușeriu a fost retras din concurs de organizatori din cauza degerăturilor, iar acum avansul românului faţă de următorul concurent, un alt irlandez, Paul Deasy, este de aproape o zi.

„Dragilor, pe măsură ce ne apropiem de finalul cursei, lucrurile devin dramatice. Așa-i filmul ăsta… Tibi are o vorbă: Sănătos nu cred că vine niciunul încoace. Și nu se întoarce niciunul sănătos.

Tibi a plecat ieri din Aklavik în cea mai grea etapă, un tronson monstruos de 120 km pe Ice Road, fără puncte de control, fără nici un fel de ajutor, o etapă pe care și-a propus să o parcurgă în 30 ore.

La plecare se mișcă lent, în reluare, precum un robot care nu mai are energie în baterii. Dădea senzația că se va prăbusi după câțiva păși. S-a întors și a zis : Ne vedem la Inuvik! … și dus a fost …

După câțiva kilometri a dat de zăpadă mare, traseul a devenit o adevărată luptă de supraviețuire, sania părea un bolovan imens care nu voia să vină după el. A fost atât de uimit, încât din când în când se întorcea și se uită la sanie, să vadă dacă nu cumva i-au pus ceva pietre în ea…

După 7 ore ajunge și irlandezul în Aklavik, dar este oprit, este scos din concurs, degerăturile sunt prea grave. După cum intuiam, pe bucată această de traseu vor fi multe abandonuri.

Ce s-a întîmplat mai departe în noaptea care a urmat nu știm…

Am așteptat, dar telefonul nu a mai sunat.

Am urmărit cu sufletul la gură o bulină cum se mişcă pe o hartă, pas cu pas, apoi pauză, apoi iar pas cu pas, fără să știm ce face, fără să știm ce e în sufletul lui.

Studiam graficul cursei și comparam cu planul lui de cursă, iar cele două potriveau perfect. Indiferent ce s-a întâmplat acolo, Tibi a mers perfect. A ajuns în Inuvik cu 3 minute mai devreme decât planul. Incredibil!

Pe ultimii kilometri a gonit cât a putut, nu mai avea răbdare. Nu a putut să mănânce pe traseu, așa că era nerăbdător să ajungă la Inuvik, să doarmă și să mănânce ceva cald.

Când a ajuns, era complet epuizat. Organizatorii s-au cam panicat, dar după ce doctorii l-au examinat … au constatat, uimiți, că e ok …

Cum de ceilalți îngheaţă și el nu… nimeni nu știe…

Ne-a spus că efectiv nu are putere să vorbească la telefon, să îl iertăm, dar trebuie neapărat să doarmă și va suna după aceea.

Al doilea este acum Paul Deasy, cu minim 21 ore în spate. Timpul nu este o problemă. Inuvik e la kilometrul 460, iar până la final mai sunt două etape, una de 70 km și ultima de 88 km.

Oameni dragi, vă mulțumim că l-ați adus până aici cu sufletele voastre calde! Haideți să-l ducem împreună până la final! Un strop mai este!', a scris Tăşuleasa Social pe Facebook.

 

Sportivul din Bistrița, singurul român rămas în cursa de la Cercul Polar, a mărturisit că s-a umflat tot din cauza viscolului, după ce, aseară, i-a degerat unul dintre degetele de la picioare. Pe zi ce trece, oboseala a pus stăpânire pe Tibi Ușeriu care vrea să termine cel mai dur ultramaraton din lume.


Citește și: EXCLUSIV/Marina Almășan are doi copii, dar nici unul nu-i calcă pe urme. Fata vrea să devină regizor, iar băiatul, IT-ist

Loading...
Comentarii