19 Iun. 2017 20:00 , de Paul Barbu

Tichetele de sport și tichetele culturale, noul cadou de la angajator

Distribuie

Tichetele de sport și tichetele culturale sunt noile cadouri pe care am putea să le avem de la angajatori, potrivit unui proiect de lege inițiat de mai mulți demnitari ai UDMR.

Astfel că tichetele de sport ar putea avea o valoare de până la 300 de lei, în timp ce tichetele culturale vor avea o valoare de 150 de lei, dacă se acordă lunar, sau 300 de lei, dacă sunt date ocazional, se arată în Legea privind biletele de valoare care pot fi acordate angajaților.

„Printre mecanismele de motivare a angajaților se numără și bonusurile, avantajele în natură, cadourile ocazionale și alte asemenea, care permit accesul la servicii și produse a căror achiziție ar constitui o povară financiară (…) Prin prezenta propunere legislativă se dorește, pe de o parte, unificarea legislației în vigoare privind biletele de valoare acordate angajaților, iar pe de altă parte, introducerea de tipuri de bilete de valoare noi, tichetele de sport și tichetele culturale”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit senatorilor care au inițiat acest proiect legislativ, tichetele pentru sport sau facilități similare se acordă în mai multe țări (Finlanda, Belgia, Marea Britanie, Suedia) care la nivel de principiu și de politici publice au stabilit faptul că resursa umană este regenerabilă, dar și epuizabilă.

Tichetele de sport și pentru relaxare balneară

„Tichetele de sport au ca scop menținerea capacității de muncă a angajaților sau refacerea ei prin stimularea achiziționării de echipament sportiv, achitării tarifelor ședințelor sau abonamentelor la săli de sport, baze sportive, cluburi de fitness și servicii ce nu pot aduce decât beneficii atât angajatorilor, cât și angajaților”, motivează senatorii UDMR.

Pe de altă parte, tichetele culturale sunt destinate acoperirii unor cheltuieli legate de evenimente, spectacole, achiziționarea de cărți. Consumul produselor și serviciilor culturale, educaționale și de recreere se află la niveluri extrem de reduse, potrivit INS.

În 2016, cheltuielile totale ale populaţiei, medii pe gospodărie, s-au cifrat la 2.524 de lei lunar, respectiv 953 de lei/persoană, şi au reprezentat 85,7% din nivelul veniturilor totale medii pe o gospodărie, de 2.945 de lei, în 2016. Din acestea, pentru recreere şi cultură – 4,2% (40 de lei), educaţie – 0,4% (4 lei).

În prezent, angajații români beneficiază de tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanță sau tichete pentru creșă, de diferite valori.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Comentarii