MENIU CAUTĂ
, de Alexandru Boariu

Locuiești în mediul urban? Doar azi mai poți cumpăra de la poștă titluri de stat în lei

Distribuie

Ionel Popoviciu, din Ilfov, dar și alți cititori ne întreabă de unde pot să achiziționeze titluri de stat în lei, emise în cadrul Programului Tezaur- Centenar, ce valoare au aceste titluri și ce dobândă primesc la scadență.

Așa cum am mai relatat, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat, în data de 15 iunie a.c, prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediţia Centenar. Cu valoarea de 1 leu și dobândă de 5% la scadenţă (adică, la cinci ani), aceste titluri sunt destinate exclusiv populaţiei. Titlurile pot fi cumpărate de persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obţinute prin încasarea dobânzii, la scadență, sunt neimpozabile. Titlurile au putut fi cumpărate atât de la trezoreriile statului, cât și de la oficiie poștale. Pentru cei care locuiesc în mediul urban, azi, 5 iulie 2018, este ultima zi în care mai pot cumpăra astfel de titluri de la Poștă. (Pentru cei din mediul rural, ultima zi a fost data de 4 iulie 2018). Așadar, cei care doresc să investească în titluri de stat, le mai pot mai cumpăra doar azi, de la subunităţile poştale, conform programului de lucru cu clienţii. Cei care doresc să subscrie completează un set de formulare, din care un exemplar, împreună cu chitanţa, se înmânează investitorului, acestea reprezentând dovada deţinerii titlurilor de stat de către acesta.

Plafonul maxim: 100.000 de lei

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 lei pentru subscrierile realizate intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi, respectiv, de 100.000 lei, pentru cele făcute prin oficiille poștale.

Cum se încasează dobânda

Titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Acestea au formă dematerializată şi remunerează investitorii cu o dobândă anuală de 5%, la 5 ani. Plata dobânzii şi a valorii nominale se efectuează conform opţiunii clientului, pe care a ales-o pe formularul de subscriere: la sediul subunităţilor poştale, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, către investitor/împuternicit, fără plata unui comision de către investitor sau prin mandat poştal (achitare la domiciliu/adresa de corespondenţă sau virarea sumelor în cont bancar), situaţie în care investitorului i se reţine contravaloarea serviciului de mandat poştal.

După titluri de stat în lei, urmează obligațiuni în euro?

Ministerul Finanțelor Publice precizează că are în vedere, pe lângă titluri de stat în lei, și emisiuni de titluri de stat denominate în euro, emise pe piața internă, care să poată fi redeschise periodic, în contextul identificării unei cereri importante pentru astfel de instrumente din partea investitorilor locali. De asemenea, în cazul în care condițiile piețelor financiare sunt favorabile, Ministerul Finanțelor Publice poate avea în vedere și prefinanţarea necesităților aferente anului 2019, ținând cont totodată și de obiectivul de menținere a unei rezerve financiare în contul Trezoreriei Statului reprezentând echivalentul a circa patru luni de necesar brut de finanțare. Volumul indicativ al emisiunilor de titluri de stat pe piața internă va fi anunțat trimestrial, urmând ca prin prospectele de emisiune să fie detaliate volumul efectiv al acestora, precum şi alte caracteristici specifice emisiunilor anunțate-precizează MFP.

Citește și: Guvernul lansează titlurile de stat Centenar, pentru populație, cu dobândă de peste 4,5% pe an

 

 

Comentarii