Printre cele 104 variabile se află indicatori tradiționali, cum ar fi produsul intern brut pe cap de locuitor și numărul de persoane care lucrează cu normă întreagă, dar și cifre mai interesante, cum ar fi numărul de servere de internet securizate pe care o are o țară și cât de odihniți se simt oamenii după o zi de muncă.
Variabilele sunt apoi împărțite în nouă subindexuri: calitatea economică, mediul de afaceri, guvernarea, libertatea personală, capitalul social, siguranța și securitatea, educația, sănătatea și mediul natural.
Cercetătorii de la Institutul Legatum au analizat 149 de țări din lume pentru care au putut fi accesate informații. După ce timp de șapte ani consecutiv, Norvegia a fost pe primul loc, în 2016, a fost detronată de Noua Zeelandă, dar anul acesta a revenit pe primul loc.
Topul celor mai prospere țări din lume
28. Uruguay – Uruguay a obținut scoruri bune la toate categoriile Institutului Legatum, dar a excelat în indicele de libertate personală, ocupând locul 7 din toate țările intervievate pentru Topul celor mai prospere țări din lume.
27. Estonia – În pofida faptului că este cunoscută ca una dintre cele mai digitalizate națiuni din lume, cel mai bun scor individual obținut de Estonia a fost la mediul natural, unde s-a clasat pe locul al șaptelea.
26. Republica Cehă – Deși Cehia, nu a excelat la nici un sub-index, a terminat în top 30 în șase din cele nouă categorii.
25. Portugalia – Portugalia s-a plasat în top 50 la nivel mondial la toate categoriile din Topul celor mai prospere țări din lume, dar la capitolul libertate personală a fost pe locul doi.
24. Hong Kong – Deși statutul de țară independentă a Hong Kong-ului nu este recunoscut de Națiunile Unite, acesta se află în Topul celor mai prospere țări din lume și se descurcă destul de bine. Hong Kong are al 3-lea cel mai bun mediu de afaceri de pe pământ.
23. Japonia – Deși s-a lupta cu stagnarea economică de mai mulți ani, este în continuare una dintre națiunile cele mai prospere din lume, clasându-se pe locul patru în ceea ce privește siguranță și securitate și la capitolul sănătate.
22. Malta – Mica națiune din Marea Mediterană a fost în top 25 la cinci capitole și a terminat pe locul 7 în ceea ce privește capitalul social, siguranța și securitatea.
21. Slovenia – Slovenia a coborât un loc față de anul trecut, asta din cuază că nu mai are cel mai cel mai bun mediu natural din lume.
20. Spania – Problemele politice, în special cele din jurul independenței catalane, au aruncat o umbră asupra Spaniei, dar rămâne o națiune extrem de prosperă în termeni globali.
19. Franța – Cu un nou președinte, Franța a înregistrat o creștere seminificativî la capitolele economice. De asemenea, la sub-indicele privind mediul natural a terminat pe locul 4.
18. Statele Unite – Având în vedere că este poreclit tărâmul oportunităților și găzduiește multe dintre cele mai de succes branduri și companii din lume, nu este surprinzător faptul că SUA sa clasat pe primul loc în categoria mediului de afaceri.
17. Singapore – renumit pentru statutul său de port proeminent al lumii și ca un centru financiar, Singapore este, de asemenea, un loc destul de bun pentru a trăi, clasându-se pe locul al doilea la capitolele sănătate și calitate economică și pe primul loc în ceea ce privește siguranța și securitatea.
16. Belgia – Țara care găzduiește sediul Uniunii Europene este una dintre cele mai prospere națiuni din lume, clasându-se pe locul 9 în sub-indicele educațional și pe 11 la capitolul libertate și sănătatea personală.
15. Austria – Națiunea centrală-europeană a este pe locul 5 la capitolul sănătate și pe 6 la siguranță și securitate.
14. Luxemburg – În ciuda căderii cu două locuri față de 2016 are în continuare cel mai bun scor când vine vorba de starea de sănătate de pe glob.
13. Islanda – izolată de Europa și cu o populație de puțin peste 300.000 de locuitori, este posibil ca Islanda să nu pară o alegere evidentă pentru una dintre cele mai prospere națiuni ale lumii, dar, ca și anul trecut, se situează în primele cinci națiuni când vine vorba de siguranță și securitate, libertate personală și la capitalul social.
12. Irlanda – Națiunea s-a clasat în top 10 la patru dintre cele nouă categorii, cel mai bun scor avându-l la capitolul libertății naționale, unde a s-a clasat pe locul 5.
11. Germania – Deți nu a excelat la nicio categorie individuală, dar nu a terminat peste locul 17 la nici un subindex. Cel mai bun scor a fost la calitate economică, unde a fost pe locul 9-lea.
10. Marea Britanie – Brexit nu a avut nici un impact asupra prosperității Marii Britanii până acum. Cel mai bun scor individual a fost la mediul de afaceri, unde era pe locul cinci.
9. Australia – faimoasa pentru stilul sau de viata relaxant si vremea buna, nu este de mirare ca Australia a ajuns pe primul loc la capitolul social. Însă anul acesta a căzut trei locuri de pe 6 cât era în 2016.
8. Canada – Anul trecut a fost pe locul cinci, dar în ciuda celor trei locuri pierdute, continuă să fie a doua națiune la capitolul libertate națională.
7. Danemarca – Cel mai scăzut nivel din țările scandinave, cel mai mare scor din sub-indice din Danemarca a fost al patrulea la categoria capitalului social.
6. Olanda – A urcat cu un loc față de anul trecut a încheiat în primele zece, cu excepția a doi sub-indici. Clasamentul general a fost influențat de faptul că a terminat pe locul 46 la categoria mediu natural.
5. Suedia – Suedia urcă trei locuri din indice față de 2016 în principal datorită clasării pe primul loc când vine vorba de calitatea economică.
4. Elveția – Se află frecvent în fruntea listelor, cum ar fi Indexul de prosperitate, grație educației fantastice și a unui sistem medical foarte bun.
3. Finlanda – Are cea mai bună guvernare din lume pentru încă un an, potrivit Institutului Legatum.
2. Noua Zeelandă – Națiunea cea mai prosperă de anul trecut a coborât un loc în 2017 în ciuda faptului că a terminat pe locurile doi și trei la cinci din cele nouă categorii. Căderea în clasament s-a datorat clasării pe locul 23 la subindicele privind siguranța și securitatea.
1. Norvegia – Revine pe primul loc în Topul celor mai prospere țări din lume, clasându-se în top opt la fiecare subindex. Statul scandinav bogat în petrol a avut cel mai bun mediu natural din lume, a doua cea mai bună guvernare și a fost al treilea când vine vorba de siguranță și securitate.
Citește și: VIDEO | „Doctorii blindatelor”. Oamenii care pun în mișcare parada de 1 Decembrie