Retete de la cititori.
Ingrediente blat: 300 g faina, 150 g zahar, 6 albusuri, 2 plicuri zahar vanilat, 4 galbenusuri, 6 linguri cacao, 1 plic praf de copt stins in putin ulei.
Ingrediente crema: 500 ml lapte, 2 foi gelatina inmuiate in apa rece, 100 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 3 oua, 300 g frisca batuta.
Umplutura de caise: 1 kg de caise, taiate pe jumatate, 200 g zahar, 500 ml apa. Pentru decor: 4-6 caise, 100 g gem de caise, fulgi de migdale.
Mod de preparare blat: Zaharul se amesteca cu 4-5 linguri de apa si se pune la fiert pana se topeste. Amestecul se toarna fierbinte peste albusurile batute spuma si se amesteca energic. Se adauga faina si galbenusurile, praful de copt si zaharul vanilat. Compozitia se imparte in doua si se amesteca o parte cu cacao.
Mod de preparare umplutura: Apa se amesteca cu zaharul si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, se introduc caisele si se oparesc 5-6 minute, apoi se scot si se lasa sa se ra-ceasca. Se toarna pe fundul unei tavi rotunde jumatatea alba de blat, apoi cea cu cacao. Se aseaza jumatate din caise si se da la cuptor, la foc potrivit, timp de 40 de minute. Laptele se amesteca cu gelatina, cu zahar tos si vanilat si cu oua si se pun la fiert, 6-8 minute, amestecand continuu, cu un tel. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga frisca batuta. Compozitia se toarna peste aluatul copt. Se da vasul la rece 2-3 ore. Restul de caise se taie felii si se asaza decorativ peste tort. Deasupra se intinde gemul de caise si se presara fulgii de migdale.