Mergi direct la conținut »
Care este întrebarea la referendum pentru familie 2018 și când are loc votul
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Care este întrebarea la referendum pentru familie 2018 și când are loc votul

Care este întrebarea la referendum pentru familie 2018 și când are loc votul

Românii cu drept de vot se vor prezenta sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7,00 și 21,00 și duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7,00 și 21,00 la referendumul pentru revizuirea Constituție.

De Valentina Postelnicu,

Alegătorii vor trebui să răspundă cu Da sau Nu asupra următoarei întrebări: ”Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?

Efectul legislativ


În prezent, Articolul 48 din Constituție prevede că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

În noua formă, votată de Parlament, la inițiativa celor 3 milioane de români, articolul din legea fundamental va fi modificat, astfel: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Modificarea Constituției nu are niciun efect juridic, în condițiile în care și în prezent, legislația, respectiv Codul Civil precizează clar definiția căsătoriei ca uniune consensuală între un bărbat și o femeie.

Condiții necesare pentru validare


Condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot. Referendumul va avea succes dacă se vor prezenta la urne 5,67 milioane de români și dacă vor vota ”DA” 4,72 milioane de alegători.

Close
Închide
  Close