Mergi direct la conținut »
Toți bugetarii primesc normă de hrană de aproape 200 de lei. 1,2 milioane de angajați la stat vor lua bani în plus din ianuarie
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Toți bugetarii primesc normă de hrană de aproape 200 de lei. 1,2 milioane de angajați la stat vor lua bani în plus din ianuarie

Toți bugetarii primesc normă de hrană de aproape 200 de lei. 1,2 milioane de angajați la stat vor lua bani în plus din ianuarie

Norma de hrană înlocuiește tichetele de masă, care nu erau obligatorii, dar multe instituții le acordau. Prin Legea salarizării s-a stabilit ca din decembrie 2018 să primească normă de hrană toți bugetarii. Suma este impozabilă, astfel că, în final, fiecare bugetar va primi aproape 200 de lei, după ce statul va lua 35% drept contribuții sociale și 10% impozit pe venit.

De Daniel Ionașcu,

Toate instituțiile de stat sunt obligate să acorde lunar această indemnizaţie de hrană, care reprezintă a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.

Cum se calculează

Salariul brut este, în acest moment, de 1.900 de lei, dar va fi majorat, cel mai probabil din ianuarie 2019, la 2.080 de lei.

Astfel, două salarii brute ar însemna 3.800 de lei în decembrie 2018 și 4.160 de lei în ianuarie. Implicit, a 12-a parte înseamnă 316 lei în decembrie și 346 de lei începând din 2019.

Având în vedere că la stat lucrează 1,2 milioane de bugetari, statul va da 415,2 milioane de lei drept normă de hrană. Din această sumă brută, la buget se vor strânge, sub formă de contribuții și impozite, 181,6 milioane de lei, astfel că tot efortul bugetar se ridică la 233 de milioane de lei.

Banii se încasează din ianuarie

Norma de hrană aferentă lunii decembrie 2018 va fi încasată în ianuarie 2019, astfel că Guvernul trebuie să includă sumele în bugetul pe anul viitor.

Deficitul pe primele zece luni din 2018 al României a ajuns la aproape 21 de miliarde de lei, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Tamara Buciuceanu, la ultima aniversare publică! I-a făcut pe toți să plângă. Ce a spus actrița
Recomandări

Tamara Buciuceanu, la ultima aniversare publică! I-a făcut pe toți să plângă. Ce a spus actrița

Consultantul fiscal Adrian Bența spune că este puțin probabil ca această normă de hrană să fie amânată, citând cele două rânduri de alegeri care au loc anul viitor.

„Riscul să se proroge este pentru orice, pentru că deficitul bugetar este mare. Dar nu cred, pentru că la anul sunt alegeri”, a declarat Bența, pentru Libertatea.

„Statul să se îngrijească și de angajații de la privat”

Consultantul spune că statul ar trebui să se îngrijească și de angajații de la privat, unde salariile sunt oricum mai mici în medie decât la stat. Bența cere reducerea impozitului pe venit pentru angajații din privat cu aceeași sumă pe care statul o dă propriilor lucrători.

„Ar trebui ca Guvernul să reducă la privați impozitul pe venit cu diferența, că nu este Guvern doar pentru angajații de la stat. Este Guvernul României, îi reprezintă pe toți”, a spus Bența.


Citește și: Comisarul Gărzii de Mediu Iași care a lovit-o pe Ana și-a schimbat declarația și dă vina pe fata de 18 ani paralizată: „Nu a traversat pe trecerea de pietoni!”

Close
Închide
  Close