De Dragoș Tănase,

Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Arad, în cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad de astăzi s-a discutat situaţia generată de prezenţa virusului pestei porcine africane în satul Cintei, comuna Zărand.

La întâlnire a fost prezent şi vicepreşedintele ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), Traian Petcu, potrivit sursei citate.

Astfel, în vederea izolării virusului pestei porcine africane şi împiedicării răspândirii acestuia spre alte localităţi ori spre mari ferme de suine aflate în apropiere, s-a luat decizia sacrificării tuturor porcilor din satul Cintei, comuna Zărand.

„Decizia a fost luată în contextul existenţei a trei focare confirmate şi a două suspiciuni în localitatea respectivă. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiţi de Guvernul României”

Comunicatul Instituţiei Prefectului Arad:

Conform sursei citate, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană s-a instituit o zonă de protecţie, instituţiile reprezentate în CLCB făcând eforturi pentru împiedicarea răspândirii virusului, protejarea marilor ferme şi asigurarea aprovizionării populaţiei cu carne de porc.

În paralel, continuă vânătoarea porcilor mistreţi din zonele unde a fost identificată prezenţa virusului pestei porcine africane.

Citeşte şi:

Suspiciune de pestă porcină africană, într-o exploataţie de la marginea orașului Constanţa. Peste 60 de porci au fost sacrificați

Un nou focar de pestă porcină, descoperit în județul Dâmbovița

53 de milioane de euro ne-a costat până acum pesta porcină. Faţă de acum un an, numărul focarelor a crescut la nivel naţional!

Cine este campionul care primește 17.500 lei de la stat lunar. Este una dintre cele mai mari rente viagere din România
GSP.RO

Cine este campionul care primește 17.500 lei de la stat lunar. Este una dintre cele mai mari rente viagere din România

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie