Toxoplasmoza este o zoonoza (boala) comuna oamenilor si animalelor. Din pacate, prezenta bolii la femeia insarcinata induce avortul spontan.
Boala e produsa de Toxoplasma gondii, un parazit obligat intracelular, care afecteaza toate mamiferele. In cadrul ciclului biologic al parazitului pisica e gazda definitiva, de la care parazitul se poate transmite la om. Pisica se infecteaza prin ingestia chistilor si oocchistilor parazitului. Parazitul difuzeaza ulterior extraintestinal pe cale sanguina si limfatica, producand focare necrotice in organe si tesuturi. Organismul parazitat e marcat de o imunosubpresie foarte puternica. Cea mai evidenta manifestare la pisici se traduce prin inflamatii intraoculare, respectiv uveite. Incidenta bolii la pisica e de 30%, iar la om de 50%, rar ea aparand si la caine.
Semnele clinice prezente la pisica infestata se traduc prin depresie, lipsa poftei de mancare, pierderea in greutate, febra, inflamatii oculare, semne respiratorii, nervoase si digestive. Diagnosticul se pune prin examen de laborator (hematologic, serologic) completat de un examen radiologic pentru detectarea infiltratelor pulmonare, pleurale si abdominale (hepatomegalie). Terapia e stabilita de medicul veterinar, in functie de tabloul clinic, stadiul evolutiv al bolii si rezultatele testelor de laborator. Posesoarele de pisici care intentioneaza sa aiba copii vor consulta un medic parazitolog.
Liviu Harbuz,
DVM Ph. D
(Asteptam intrebarile dv. la adresa: urgente_veterinare9331@yahoo.com
Telefon urgente veterinare – Bucuresti 9331)