Cu toate că ştiau că se mai poate produce în orice moment o explozie, echipele de salvatori şi-au riscat la rândul lor viaţa coborând în subteran pentru a-şi salva ortacii prinşi în deflagraţia de la mina Petrila din Valea Jiului. Din păcate, majoritatea nu au supravieţuit.
În ciuda condiţiilor de muncă periculoase, minerii au acceptat să muncească, de teamă că vor fi concediaţi. În plus, pentru că au familii numeroase, ortacii coborau în subteran şi sâmbăta, zi în care erau plătiţi dublu. De aceea se înghesuiseră la lucru în ziua lor liberă.
Astfel, în momentul primei explozii, în care au murit opt oameni, în subteran se aflau 94 de muncitori, în loc de 13, cât era permis. Alţi patru mineri s-au transformat în salvatori ad-hoc şi au coborât să-şi ajute confraţii. Le-a fost fatal. Au murit ucişi de suflul celei de-a doua explozii.
«Trebuie să muncim pentru copilaşi»
„Ce să facem, Doamne?! Trebuie să muncim pentru copilaşi. Şefii şi-au luat maşini scumpe şi noi avem utilaje vechi de 30 de ani. Ştiau că e prăpăd acolo jos, dar nu le-a păsat. Ne-au condamnat pe toţi la moarte”, spune unul dintre ortacii care a scăpat cu viaţă.
Minerii care au scăpat teferi din explozii sunt şocaţi şi speriaţi. Au văzut moartea cu ochii şi nu le vine să creadă că sunt în viaţă. Mai toţi sunt înspăimântaţi să nu fie daţi afară, motiv pentru care au refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor, preferând să rămână sub anonimat.
Mulţi dintre ei susţin că în ultima vreme au avut loc multe incidente în mina Petrila. Unul dintre supravieţuitori a povestit că acumulările de gaze s-au simţit încă de acum 14 zile şi că, în urmă cu o săptămână, un muncitor a ajuns la spital din cauza gazului inhalat, iar un altul a fost ars de aburul fierbinte. Ortacii susţin că lunea trecută şi vineri au mai avut loc două explozii care au fost ţinute în secret de şefi pentru ca activitatea să nu fie oprită. Ieri, conducerea minei Petrila a fost suspendată.
Filmul prăpădului
– Luni, 10 noiembrie, la Petrila are loc o primă explozie. Totul e ţinut însă „la secret” de conducerea minei, ca nu cumva activitatea să fie întreruptă
– Vineri, 14 noiembrie, tot la Petrila are loc o a doua explozie, din cauza acumulărilor de gaze. Æeful de tură e dus la Spitalul Petroşani, însă starea lui nu necesită internare.
– Nimeni nu ia nici o măsură de protecţie pentru mineri după cele două explozii, iar lucrările din subteran continuă. Deşi se ştia că lucrează „cu focul în spate”, minerii se conformează deciziei conducerii şi coboară din nou sub pământ, mai ales că sâmbăta şi duminica sunt plătiţi dublu.
– Sâmbătă, la ora 15.20 o primă mare explozie a avut loc într-o galerie aflată la 1.000 de metri adâncime. În mină se aflau circa 100 de ortaci, dintre care opt au murit şi alţi opt au fost răniţi.
– La ora 18.40 a doua explozie a surprins echipele de mineri coborâte să aducă la suprafaţă cadavrele. Deflagraţia a omorât patru salvatori şi a rănit un al cincilea.
– La faţa locului sosesc mai multe echipaje SMURD şi opt medici de la spitalul din Deva. Toţi răniţii sunt duşi la Spitalul din Petroşani, unde primesc primele îngrijiri.
– Ieri dimineaţă, la ora 5.00, opt mineri grav răniţi au fost transportaţi spre spitalele din Bucureşti. Şase ortaci au rămas la Spitalul din Petroşani.
E cel mai grav accident din ultimii 14 ani
Peste 150 de ortaci au murit în subteran din 1986 şi până acum:
– 60 de mineri de la Mina Vulcan din Valea Jiului au decedat între 1986 şi 1994
– acum 14 ani, în 1994, 57 de muncitori din cariera Lespezi şi-au pierdut viaţa
– 10 ortaci au pierit în urma a două accidente la minele Uricani şi Petrila, în 1996
– 3 oameni de la Mina Boteni, din judeţul Argeş au murit în 1999
– 7 lucrători ai minei din Hudeşti, judeţul Botoşani, au decedat într-o explozie, în 2000
– 25 de mineri au fost ucişi în urma unor explozii în minele Vulcan şi Petrila, între 2001 şi 2002.
– 7 ortaci de la Anina, judeţul Caraş-Severin au decedat într-o explozie, în 2006.
– un miner de la Rovinari a murit în 2007 într-un accident de muncă.
– 12 lucrători ai minei Petrila, judeţul Hunedoara, au pierit în două explozii în 2008
Şase dintre minerii răniţi sunt în stare critică
Opt din supravieţuitori au fost duşi cu ambulanţele, ieri dimineaţa, în Bucureşti. Dintre victime, aceştia prezintă cele mai grave arsuri şi traumatisme, medicii luând decizia de a-i transporta de urgenţă în Capitală.
Primele ambulanţe SMURD au adus la Spitalul de Arşi cinci mineri, dintre care patru în stare critică şi cu arsuri pe 80-85% din suprafaţa corpului. La Spitalul Floreasca au ajuns ieri alţi trei mineri care, pe lângă arsuri, au suferit şi alte traume. Doi dintre ei sunt în stare gravă şi necesită ventilaţie mecanică. La închiderea ediţiei, la Petroşani mai erau internaţi şase ortaci. Aceştia vor primi, în total, 15.000 de lei despăgubire, iar răniţii aduşi la Bucureşti, 30.000 de lei. Mai mult, Guvernul va aloca un fond special pentru copiii tuturor victimelor.
Cozma acuză: «A fost crimă cu premeditare»
„A fost o crimă cu premeditare! Cei patru salvatori care au murit ar fi trăit acum dacă nu ar fi fost trimişi de conducere să recupereze cadavrele celor opt mineri, mai ales că exista riscul de producere a altor explozii. Din câte am înţeles, unul dintre şefii minei Petrila a ordonat ca aceştia să coboare în exploatare pentru a-l salva pe fratele lui blocat acolo. Oamenii lucrau în condiţii foarte grele. Până şi conducerea ştia, de mai bine de două săptămâni, că erau scurgeri în mină. Detectoarele care măsoară concentraţia de metan au fost acoperite cu pungi de plastic ca să nu mai transmită la suprafaţă datele reale. Conducerea a încercat să ascundă acest lucru pentru că ştia că se depăşeşte cu mult limita admisă. Vreau să obţin acordul poliţiştilor ca să merg la Petroşani, unde am interdicţie. Vreau să particip, împreună cu cei de la Liga Muncitorilor, măcar la înmormântarea minerilor”, a cerut ieri fostul lider al minerilor Miron Cozma (foto).