3817-106370-23evmierimfax1.jpg

Cu toate că ştiau că se mai poate produce în orice moment o explozie, echipele de salvatori şi-au riscat la rândul lor viaţa coborând în subteran pentru a-şi salva ortacii prinşi în deflagraţia de la mina Petrila din Valea Jiului. Din păcate, majoritatea nu au supravieţuit.

În ciuda condiţiilor de muncă periculoase, mi­nerii au acceptat să mun­cească, de teamă că vor fi concediaţi. În plus, pen­tru că au familii nu­me­­roase, ortacii coborau în sub­teran şi sâm­­bă­ta, zi în care erau plă­tiţi dublu. De aceea se înghesuiseră la lu­­cru în ziua lor liberă.

3817-106386-23evpetrila2b.jpg

Astfel, în mo­men­tul pri­mei ex­plozii, în ca­re au murit opt oa­meni, în sub­teran se a­flau 94 de mun­­citori, în loc de 13, cât era permis. Alţi patru mineri s-au transformat în salvatori ad-hoc şi au coborât să-şi ajute confraţii. Le-a fost fatal. Au mu­rit ucişi de su­flul celei de-a doua explozii.

3817-106380-23evl1.jpg

«Trebuie să muncim pentru copilaşi»

„Ce să facem, Doamne?! Tr­e­buie să muncim pentru copilaşi. Şefii şi-au luat ma­şini scumpe şi noi a­vem utilaje vechi de 30 de ani. Şti­au că e prăpăd aco­lo jos, dar nu le-a păsat. Ne-au condamnat pe toţi la moarte”, spune unul dintre or­tacii care a scăpat cu viaţă.

Ad placeholder
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
Recomandări
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
 

3817-106383-23evminerimfax2.jpg
Minerii  care au scăpat teferi din explozii sunt şocaţi şi speriaţi. Au văzut moartea cu ochii şi nu le vine să creadă că sunt în viaţă. Mai toţi sunt înspăimântaţi să nu fie daţi afară, motiv pentru care au refuzat să facă declaraţii jurnaliştilor, preferând să rămână sub anonimat.

3817-106455-23edrude.jpg

Mulţi dintre ei susţin că în ultima vreme au avut loc mul­te incidente în mina Petrila. U­nul dintre su­pra­vie­ţui­to­ri a povestit că acumu­lările de gaze s-au sim­ţit încă de acum 14 zi­le şi că, în urmă cu o săptămână, un mun­ci­tor a ajuns la spital din ca­uza gazului inhalat, iar un al­tul a fost ars de aburul fierbinte. Or­ta­cii susţin că lu­nea trecută şi vi­neri au mai avut loc do­uă ex­plo­zii care au fost ţi­nute în secret de şefi pentru ca activi­tatea să nu fie oprită. Ieri, conduce­rea minei Pe­­trila a fost suspendată.

Ad placeholder
Generalul Oprea, cel care a organizat spitalul Suceava, delegat să coordoneze DSP București. Ministrul Tătaru: “Să pună disciplină militară!”
Recomandări
Generalul Oprea, cel care a organizat spitalul Suceava, delegat să coordoneze DSP București. Ministrul Tătaru: “Să pună disciplină militară!”
 

3817-106382-23evmierimediafax03.jpg

Filmul prăpădului

– Luni, 10 noiembrie, la Petrila are loc o primă explozie. Totul e ţinut însă „la secret” de conducerea minei, ca nu cumva activitatea să fie întreruptă
– Vineri, 14 noiembrie, tot la Petrila are loc o a doua explozie, din cauza acumulărilor de gaze. Æeful de tură e dus la Spitalul Petroşani, însă starea lui nu necesită internare. 
– Nimeni nu ia nici o măsură de protecţie pentru mineri după cele două explozii, iar lucrările din subteran continuă. Deşi se ştia că lucrează „cu focul în spate”, minerii se confor­mează deciziei conducerii şi coboară din nou sub pământ, mai ales că sâmbăta şi duminica sunt plătiţi dublu. 

3817-106381-23evmieriagpres.jpg

– Sâmbătă, la ora 15.20 o primă mare explozie a avut loc într-o galerie aflată la 1.000 de metri adâncime. În mină se aflau circa 100 de ortaci, dintre care opt au murit şi alţi opt au fost răniţi. 
– La ora 18.40 a doua explozie a surprins echipele de mineri coborâte să aducă la suprafaţă cadavrele. Deflagraţia a omorât patru salvatori şi a rănit un al cincilea. 
– La faţa locului sosesc mai multe echipaje SMURD şi opt medici de la spitalul din Deva. Toţi răniţii sunt duşi la Spitalul din Petroşani, unde primesc primele îngrijiri.
– Ieri dimineaţă, la ora 5.00, opt mineri grav răniţi au fost transportaţi spre spitalele din Bucureşti. Şase ortaci au rămas la Spitalul din Petroşani.

Ad placeholder
Astăzi România ajunge la 50 de cazuri de victime COVID în 24 de ore. Este o dublare a mortalității în două săptămâni
Recomandări
Astăzi România ajunge la 50 de cazuri de victime COVID în 24 de ore. Este o dublare a mortalității în două săptămâni
 

3817-106456-23edrude2.jpg

E cel mai grav accident din ultimii 14 ani

Peste 150 de ortaci au murit în subte­ran din 1986 şi până acum: 
– 60 de mineri de la Mina Vulcan din Valea Jiului au decedat între 1986 şi 1994
– acum 14 ani, în 1994, 57 de muncitori din cariera Lespezi şi-au pierdut viaţa
– 10 ortaci au pierit în urma a două accidente la minele Uricani şi Petrila, în 1996
– 3 oameni de la Mina Boteni, din judeţul Argeş au murit în 1999 
– 7 lucrători ai minei din Hudeşti, judeţul Botoşani, au decedat într-o explozie, în 2000 
– 25 de mineri au fost ucişi în urma unor explozii în minele Vulcan şi Petrila, între 2001 şi 2002. 
– 7 ortaci de la Anina, judeţul Caraş-Severin au decedat într-o explozie, în 2006.
– un miner de la Rovinari a murit în 2007 într-un accident de muncă. 
– 12 lucrători ai minei Petrila, judeţul Hu­nedoara, au pierit în două explozii în 2008

Ad placeholder

3817-106457-23evedopoza.jpg

Şase dintre minerii răniţi sunt în stare critică

Opt din su­pr­a­­vi­e­ţui­tori au fost duşi cu am­­bulanţele, ieri di­mi­neaţa, în Bu­cu­reşti. Din­­tre victime, aceştia pre­zin­tă cele mai gra­ve arsuri şi trau­ma­tis­me, medicii luând de­­ci­zia de a-i trans­porta de ur­gen­ţă în Ca­pi­ta­lă.

3817-106452-1.jpg

Primele ambulanţe SMURD au adus la Spi­talul de Arşi cinci mi­neri, dintre care pa­tru în stare critică şi cu ar­suri pe 80-85% din su­­pra­­fa­ţa corpului. La Spi­ta­lul Flo­reas­ca au a­juns ieri alţi trei mi­neri care, pe lângă ar­suri, au suferit şi alte tra­ume. Doi dintre ei sunt în stare gra­vă şi ne­cesită ventilaţie me­ca­ni­că. La în­chi­de­rea ediţ­i­ei, la Petroşani mai erau internaţi şase ortaci. Aceştia vor pri­mi, în total, 15.000 de lei des­păgubire, iar răniţii aduşi la Bu­cu­reşti, 30.000 de lei. Mai mult, Gu­ver­nul va alo­ca un fond special pentru copiii tuturor victi­melor.

Ad placeholder

3817-106453-2.jpg

Cozma acuză: «A fost crimă cu premeditare»

3817-106389-23evcozma.jpg„A fost o crimă cu preme­ditare! Cei patru salvatori care au murit ar fi trăit acum dacă nu ar fi fost trimişi de conducere să recupereze cadavrele celor opt mineri, mai ales că exista riscul de producere a altor explozii. Din câte am înţeles, unul dintre şefii minei Petrila a ordonat ca aceştia să coboare în exploatare pentru a-l salva pe fratele lui blocat acolo. Oamenii lucrau în condiţii foarte grele. Până şi condu­cerea ştia, de mai bine de două săptămâni, că erau scurgeri în mină. Detectoarele care măsoară concentraţia de metan au fost acoperite cu pungi de plastic ca să nu mai transmită la suprafaţă datele reale. Conducerea a încercat să ascundă acest lucru pentru că ştia că se depăşeşte cu mult limita admisă. Vreau să obţin acordul poliţiştilor ca să merg la Petroşani, unde am interdicţie. Vreau să particip, împreună cu cei de la Liga Muncitorilor, măcar la înmormântarea minerilor”, a cerut ieri fostul lider al minerilor Miron Cozma (foto).

3817-106454-3.jpg

 

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI