contractului de vanzare-cumparare avand ca obiect apartamentul nr. 2, etaj 1 din strada stefan Mihaileanu nr. 2. Anuntul a fost facut duminica de catre Departamentul Comunicarii Publice al Administratiei Prezidentiale. Comunicatul a fost transmis agentiei Rompres. La ora inchiderii editiei anuntul presedintelui nu ajunsese si la redactie.
„Decizia presedintelui Traian Basescu are in vedere dorinta de a clarifica situatia sa locativa si, din respect fata de opinia publica, intelege sa renunte la acest apartament pe considerentul ca in noua calitate pe care o are, conform legii seful statului beneficiaza de o locuinta de serviciu, inclusiv dupa terminarea mandatului”, se mai arata in comunicat.
„Traian Basescu a achizitionat apartamentul la pretul stabilit de AFI, conform legislatiei in vigoare, si in baza prevederilor Legii 10/2001 art. 43 alin. 2 care prevede ca „imobilele cu destinatie de locuinta pot fi instrainate, conform legislatiei in vigoare, chiriasii avand drept de preemptiune”, se arata in comunicat, amintindu-se ca art. 52 din Legea 10/2001 stabileste ca „la data intrarii in vigoare a prezentei Legii se abroga orice alte dispozitii contrare”.
Numai ca din punct de vedere juridic lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Un proprietar nu poate cere anularea unui contract de vanzare cumparare a unui imobil, pentru ca asa considera dupa doi sau trei ani. Contractul nu poate fi anulat decat pe cale judecatoreasca, pentru frauda la lege sau pentru nerespectarea clauzelor contractuale. Pentru ca in cazul anularii contractului, teoretic, daca ar fi de acord, si Administratia Fondului Imobiliar ar trebui sa ii dea inapoi banii platiti, bani care nu sunt prevazuti in bugetul institutiei.
Ramane insa intrebarea „Cine i-a repartizat locuinta primarului Basescu?”. El insusi, sau un alt primar? O intrebare la care presedintele Romaniei refuza sa raspunda.