Oana Nica ingrijeste in propriul apartament nu mai putin de 34 de pisici! Toate au nume, propria poveste, carnete de sanatate, iar deparazitarile si vaccinurile sunt la zi. Ele impart prieteneste spatiul cu o catelusa, ce a inceput sa se comporte ca o pisica. Oana spune ca animalele, fie ca latra sau miauna, ne fac mai buni si mai intelegatori cu cei din jur.
O tanara din Bucuresti a batut orice record in ceea ce priveste numarul de pisici crescute in apartament, fara ca scopul sa fie vinderea puilor. Ea traieste in apartament cu 34 de pisici si un caine.
Oana Nica (33 de ani), lucreaza la o casa de editura si spune ca pentru ea pisicile sunt aproape totul. Cand pleaca din localitate, acestea nu raman nesupravegheate, prietenul ei fiind la fel de indragostit de feline ca si ea.
Fiecare pisica are povestea ei, totul fiind notat cu sfintenie – cand a fost deparazitata, cand i s-au facut vaccinurile. In total, in apartamentul celor doi, situat in buricul Bucurestiului, traiesc bine mersi 20 de pisici si 14 motani. Ele sunt fugarite cat e ziua de lunga de o catelusa, Hanna, in varsta de 5 luni. Aceasta, din rasa „Golden Eretriever”, traind numai intre pisici, a copiat multe din apucaturile micilor feline. Ca un gest tipic de pisica, Hanna prinde cu labele din fata ursuletul ce i-a fost daruit la implinirea a trei luni, iar cu picioarele din spate il zgarie. Apoi, din cand in cand il linge si chiar se gudura pe langa stapani. Dar cand e vorba de mancare, prietenia intre specii este data uitarii. Hanna nu le permite pisicilor sa se apropie de vasul sau si le indeparteaza zgomotos. Nu le ataca, pentru ca stie cum e sa fii zgariat pe nas. Cand intri in apartamentul Oanei, parca esti pe alta lume. Zeci de pisici apar din toate colturile, iar alte cateva, mai sperioase, se ascund sub o canapea. Acestora le e o frica de moarte, din cauza ca ultimul vizitator a fost veterinarul. Avand de lucru trei ore in casa Oanei, medicul a facut o reducere apreciabila de pret. Si mancarea este achizitionata la preturi promotionale, datorita cantitatii mari cumparate.
Pisicile dorm pe unde apuca, desi au o camera ce le e destinata special. Umbla pe dulapuri, se catara pe o scara, de acolo sar pe clante. „Crescatoria” s-a format in numai cativa ani, iar unul din cei mai productivi motani este unul ce a fost castrat acum sase ani!
„Prima noastra pisica, Mitzura, s-a nascut pe 27 decembrie 1989. In ‘91, in fata Hotelului Majestic, am gasit un motanel pe care l-am luat acasa si l-am botezat Vadim, fara nici o legatura cu lumea politica. Cei doi au facut pana acum zece serii de pui, peste 50 in total”.
Dulcineea este cea mai tanara urmasa a lor, avand doar sase luni. Cel mai mare pui, Moses, de 9 ani, este un motan viril ce domneste in Campina. Vadim si Mitzura au proliferat si au mai adus pe lume pe Fraguta, Pamplona, Vadimut (zis Cioco) s.a. Cand numarul de pisici se stabilizase, Oana a mai cules de pe strada doi motani, Laroche si Othelo, si o pisica, Zexe. Atat le-a trebuit motanilor: din casa Oanei au fost daruiti pana acum peste 200 de pui prietenilor si cunostintelor. Ca sa mai tempereze ritmul de inmultire, Oana l-a dus in 1995 pe Vadim la castrare.
Mare i-a fost insa mirarea cand a doua zi dimineata, la ora 5.00, din hol razbateau sunete specifice imperecherii la pisici. Vadim facea sex fara probleme. „Am sunat veterinarul sa-i zic vreo doua, dar mi-a spus ca e normal sa mai aiba activitate inca doua luni dupa castrare. Vadim, dupa ce a trecut prin cutit, am constatat ca a devenit si mai productiv. Face amor in continuare, fara probleme”, ne-a marturisit Oana.
Cel mai nou membru al casei este Samsung, motanul cartierului. „Tot timpul lasam un vas cu mancare in fata usii, iar el venea de doua ori pe zi sa manance. Acum o luna a venit intr-o seara si mieuna neobisnuit de tare la usa. L-am luat pentru prima data in brate si am vazut ca a venit la noi sa ne ceara ajutor. Avea o labuta rupta. L-am dus imediat la doctor, iar acum nu mai vrea sa plece de la noi”, ne-a mai spus pasionata crescatoare.
Cat despre distractia pisicilor, cea mai mare bataie se da pe o minge ce are in interior clopotei, iar apoi pe lumina unui breloc cu laser. Orice jucarie ce le este daruita este facuta bucati in scurt timp, fie de pisici, fie de Hanna, geloasa.
Cat despre viitor, Oana este la fel de optimista. „Din cauza spatiului limitat, am decis sa ramanem la acest numar de pisici. Visez la o casa a mea, cu o curte imensa, unde sa pot tine cat mai multe pisici si caini. Realizez ca sa cresti 34 de pisici este o forma de exhibitionism, dar este unul educativ. Nu toti romanii pot creste atatea animale in casa, dar cel putin unul ar putea. Atunci n-ar mai trebui omorati maidanezii si n-ar mai fi motani cu picioare rupte. Sunt sigura ca si atitudinea oamenilor s-ar schimba. Ar deveni mai buni si mai atenti cu ce se intampla in jur. Cine este bun cu un animal, este bun si cu oamenii”, a adaugat Oana.