Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > UPDATE - Transfer de putere la Paris | Emmanuel Macron a devenit oficial președintele Franței

UPDATE – Transfer de putere la Paris | Emmanuel Macron a devenit oficial președintele Franței

Emmanuel Macron a devenit oficial președintele Franței. El a preluat mandatul de la Francois Hollande, în urma unei ceremonii de la Palatului Elysee. Macron a devenit cel mai tânăr președinte din istoria Franței, după victoria răsunătoare de săptămâna trecută în fața lui Marine Le Pen.

De Ioana Vochin,

UPDATE 15.30: Noul președinte francez a adus un omagiu soldatului necunoscut, sub Arcul de Triumf, într-o ceremonie simbolică.

După ce a devenit al optulea preşedinte al Republicii a V-a, 21 de lovituri de tun au fost trase la de pe Esplanada Invazilor, unde este înmormântat Napoleon, pe celălalt mal al Senei faţă de palatul prezidenţial.

Ulterior, Macron a mers apoi singur, pe Champs-Elysees, cu un automobil, iar apoi pe jos, până la Arcul de Triumf, unde a depus o jerbă de flori.

UPDATE 14.30: După ceremonia de la Palatul Elysee, președintele Emmanuel Macron a traversat Champs Elysee. El a mers către Arcul de Triumf pentru a depune o coroană, conform tradiției.

Macron a mers cu o mașină militară și a salutat francezii adunați pe celebrul bulevard.

UPDATE 13.40:  “Europa şi lumea întreagă au nevoie mai mult decât oricând de Franţa”, a declarat Emmanuel Macron, după ce a devenit oficial președintele Franței.

„Mandatul meu le va da francezilor înapoi încrederea să creadă în ei”, a mai afirmat Macron. El a adăugat că va convinge întreaga lume că „puterea Franţei nu este în declin, ci este este calea să renască”

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

„Franţa este puternică doar dacă este prosperă. Franţa este un model pentru lume dacă este exemplară. Întreaga lume va fi atentă la ceea ce Franţa spune, pentru că, împreună, vom trece de fricile şi anxietăţile noastre. Împreună vom fi un exemplu de popor care ştie să-şi afirme valorile şi principiile – ale democraţiei şi ale Republicii ” a mai spus Emmanuel Macron.

 

UPDATE 13.20: Emmanuel Macron a devenit oficial președitele Franței, în urma unei ceremonii de la Palatul Elyesee.

”Astăzi, în această duminică de 14 mai, în acest moment în care vă preluaţi funcţiile, vă prezentăm felicitările noastre cele mai sincere”, a declarat preşedintele Consiliului Constituţional Laurent Fabius.

”Prin puterea suverană a poporului, sunteţi acum, mai înainte de toate, omul ţării dumneavoastră, preşedinte al Republicii”, a continuat el.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

Macron a primit, potrivit tradiţiei, Marele colan al Marelui Maestru al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare de la generalul Benoît Puga, potrivit Le Figaro. ”Sunt foarte mândru să mă aflu sub ordinul dumneavoastră”, i-a spus generalul noului şef al statului francez.

UPDATE 11.50: Site-ul Palatului Elysée s-a schimbat în timp ce Macron sosea la ceremonia de transfer al puterii, ceea ce înseamnă că a fost preluat de noua echipă. François Hollande urmează să efectueze o vizită la sediul Partidului Socialist (PS) după ce va pleca de la Elysee.

Noul președinte francez va anunța mâine numele noului premier, iar marți Guvernul.

UPDATE 11.10: Noul preşedinte Emmanuel Macron a fost primit de către preşedintele în exerciţiu François Hollande la Elysee.

Emmanuel Macron și Francois Hollande s-au retras apoi în biroul prezidențial, unde vor discuta timp de aproximativ 30 de minute, despre principalele dosare, precum eventuale negocieri în vederea eliberării unor ostatici şi până la negocierea unor contracte strategice sau pregătirea marilor dosare internaţionale, notează Le Figaro.

Tolo: Ce putem face? Să nu-i lăsăm pe cei fără ajutor să cadă în uitare!
Recomandări

Tolo: Ce putem face? Să nu-i lăsăm pe cei fără ajutor să cadă în uitare!

 

Totodată, Macron va primi „codurile nucleare” de la liderul socialist. Aceasta este printre prima informație pe care președintele-ales o primește de la președintele al cărui mandat se încheie. Procedura este însă una bine pusă la punct, astfel ca doar președintele să aibă acces la aceste coduri, precum doar el să fie cel care poate da ordinul privind folosirea arsenalului nuclear.

UPDATE 10.50: Agitația este mare la Palatul Elysee, unde urmează în scurt timp să ajungă Emmanuel Macron. Tot locul este împânzit de jurnaliști. Mai precis, aproximativ 400 de jurnalişti francezi şi străini au cerut acreditare să asiste la ceremonia transferului de putere de la preşedintele în exerciţiu François Hollande.

Viitoarea Primă Doamnă a Franței, Brigitte Macron, a ajuns la Palatul Elysee, cu doar câteva minute înainte de începerea ceremoniei.

 

Totodată, cu puțin timp înainte, Francois Hollande a ieșit pe balconul reședinței prezidențiale, un moment rar pentru astfel de ceremonii.

 


Emmanuel Macron, un candidat independent, a reușit să învingă partide cu tradiții și să câștige fotoliul de la Elysee. Fostul bancher nu a mai candidat pentru o altă funcție înainte să se înscrie în cursa pentru funcția de președinte al Franței.

El a ajuns însă în centrul atenției atunci când Francois Hollande l-a numit în funcția de ministru al Economiei. Acum, cei doi se vor întâlni încă o dată în fața Palatului Elysee, însă de această dată pentru transferul de putere.

Cu ocazia acestui eveniment important, măsurile de securitate din Paris au fost înăsprite. Sute de polițiști vor patrula pe străzile din Paris, în timp ce ceremonia de învestire se va desfășura la reședința prezidențială

De altfel, Franța se află sub stare de urgență de la atacurile teroriste din noiembrie 2015, iar acum numeroase zone și artere din centrul capitalei vor fi închise traficului.

După ce Emmanuel Macron va prelua oficial mandatul de președinte al Franței, vor fi trase 21 de salve de tun pentru a marca momentul. Ulterior, noul lider va vizita Arcul de Triumf și va depune o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut.

Emmanuel Macron, cel mai tânăr președinte al Franței

La 39 de ani, Emmanuel Macron va deveni cel mai tânăr lider francez, de la Napoleon, precum și primul care s-a născut după 1958, când Charles de Gaulle a preluat puterea și a proclamat Republica a cincea.

Mișcarea sa politică En Marche a fost formată în urmă cu un an, iar acum partidul La Republique En Marche încearcă să câștige cât mai multe mandate în urma alegerilor parlamentare din luna iunie.

Macron va avea nevoie de o susținere puternică în parlament pentru a pune în practică propunerile sale pe plan economic și reformele promise în timpul campaniei.

Emmanuel Macron, o săptămână încărcată

Prima săptămână în funcția de președinte va fi una încărcată pentru Emmanuel Macron. El va merge mâine spre Berlin pentru a se întâlni cu Angela Merkel și pentru a arăta angajamentul față de Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron va respecta în acest sens tradiţia iniţiată de alţi preşedinţi francezi, care au efectuat prima deplasare în străinătate la Berlin. Socialistul Francois Hollande a plecat la discuţii cu Angela Merkel în după-amiaza învestirii sale la Elysee.

Tototdată, este așteaptat să numească un nou prim-ministru.

SUMAR

 

Close
Închide
  Close