Cluj-Napoca este de catava vreme orasul in care tricolorul e prezent la tot pasul. Pe stalpi, in parcuri, pe marginea trotuarelor, chiar si pe mesele consilierilor locali. Clujenilor a inceput sa le fie cel putin indiferent faptul ca vad tot timpul in fata ochilor rosu, galben si albastru. S-au obisnuit. Unora a inceput sa le placa.
Amplasarea tricolorului peste tot in Cluj-Napoca este ideea primarului Gheorghe Funar, ales in aceasta functie din 1992. Totul a inceput cu comanda a cateva sute de steaguri care au fost amplasate pe stalpii de pe cele mai importante strazi. In total 1.700. Dupa steaguri a venit randul bancilor. 1.050 de banci, adica toate din oras, au fost vopsite in cele trei culori.
Recent, clujenii au avut surpriza sa vada pe marginea trotuarelor de pe mai multe strazi stalpisori tricolori. In final, pe cateva zeci de strazi din centrul orasului au fost amplasati 1.500 de astfel de stalpi.
Chiar in centrul Clujului, in Piata Unirii, locul in care se afla Catedrala romano-catolica si statuia lui Matei Corvin, se gasesc sase catarge in varful carora e arborat tricolorul. Recent, si acestea au fost vopsite, ca sa se asorteze si cu bancile din vecinatate.
Nici scobitorile nu au scapat. Acestea au fost amplasate pe mesele consilierilor locali alaturi de cate doua ciolane, in ceea ce Funar a numit „o expozitie de arta contemporana”. In spatele locului pe care il ocupa primarul la sedintele de consiliu, au fost amplasate trei scaune, vopsite fiecare in rosu, respectiv, galben si albastru. Patronul unui magazin de pe strada Napoca a avut si el aceeasi viziune cu a primarului si si-a comandat usa tricolora.
Tot tricolor este si rondul din spatele Catedralei ortodoxe din Piata Avram Iancu. Un alt rond tricolor, de data acesta privat, se afla in curtea unui satean din comuna Baciu (langa Cluj), care desi e maghiar, spune ca ii plac mult aceste culori. Iar tatal lui Funar a „brevetat” vinurile tricolore.
Potrivit biroului de presa al Primariei Cluj-Napoca, folosirea culorilor nationale in mai multe ipostaze nu e un lucru neobisnuit. „E o exprimare a identitatii nationale, dar si un demers cu incarcatura turistica”, spune Horatiu Crisan, purtatorul de cuvant al primarului. Cu toate acestea, pana la modificarea culorii verzi de la semafor, in albastru, nu pare sa fie decat un pas.
Parerile clujenilor sunt impartite. Exista multi care aproba „politica tricolora” dusa de primar. Sanda Morar, 30 de ani, inginer: „Mie imi place, iar bancile si steagurile tricolore nu ma deranjeaza deloc. Daca as putea, si in casa mi-as pune tricolorul, dar nu ma lasa sotul”. Diana Mihailovici, 19 ani, studenta: „Vorba lui Eminescu: patria se iubeste cu inima, nu cu gura”. Daniel Mircea, 26 de ani, muncitor: „Funar ar trebui sa vanda la Primarie steaguri cu reducere, si sa aduca si sorturi tricolore si ieftine”. Sorin Proca, 24 de ani, psiholog: „Supraexpunerea tricolorului duce la vulgarizare, se pierd sensuri. Nu ma deranjeaza, dar expunerea in locuri publice spune ceva despre cel care ne administreaza”.
1) Gheorghe Funar a „ornat” Clujul cu sute de steaguri tricolore;
2) Stalpisorii tricolori, in numar de 1.500, sunt o alta pata de culoare in zona veche a orasului;
3) Usa tricolora de pe strada Napoca;
4) Scaunele preferate ale primarului Funar, amplasate in sala de consiliu;
5) Bancile si catargele tricolore au devenit obisnuinta pentru multi dintre locuitorii orasului;
6) Scobitorile tricolore, „asortate” cu ciolane, piese din expozitia de arta contemporana cu care Gheorghe Funar i-a intampinat acum cateva luni, in sala de sedinte, pe consilierii locali;
7) Tatal primarului Clujului si vinurile sale, bineinteles, in culorile tricolorului