Mergi direct la conținut »
ANALIZĂ: Trista realitate a Castelului Huniade din Timișoara. Cea mai veche clădire din oraș e de 12 ani în șantier Galerie foto
16imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri > ANALIZĂ: Trista realitate a Castelului Huniade din Timișoara. Cea mai veche clădire din oraș e de 12 ani în șantier

ANALIZĂ: Trista realitate a Castelului Huniade din Timișoara. Cea mai veche clădire din oraș e de 12 ani în șantier

Impunător monument istoric, Castelul Huniade din Timișoara are o poveste impresionantă, dar "trăiește” o realitate tristă. Clădirea din centrul orașului este în șantier de 12 ani, timp în care s-a degradat de la o zi la alta. A găzduit Muzeul Național al Banatului și de curând s-a descoperit că unele vestigii arheologice sunt ținute pe holuri, iar înăuntru ploua uneori chiar torențial. Proiectul de reabilitare este în derivă, dar autoritățile care se îngrijesc de castel speră că totul se va rezolva în curând. Speranța moare ultima.

De Raluca Diaconu,

Castelul Huniade este monument istoric și este considerat ca fiind cea mai veche clădire din Timișoara. A fost construit între anii 1308-1315 de către Carol Robert de Anjou, care a decis să-și stabilească reședința la Timișoara, și a fost reconstruit după cutremurul din 1443 de către Iancu de Hunedoara. Istoria spune că imobilul impresionant din centrul orașului a fost reședință nobilară pentru toți regii care au poposit în Timișoara, până în 1552, iar în perioada ocupației otomane a fost și reședința Pașalâcului de Timișoara. Castelul medieval a fost distrus și pe timpul asediului Timișoarei din 1849, dar a fost refăcut în forma actuală în 1856.

În anul 2006, Castelul Huniade a intrat în șantier pentru consolidare, pentru aripa de nord-vest, printr-un proiect finanțat din banii județului, prin Consiliul Județean Timiș. 12 milioane de lei ar fi trebuit „să dea viață” din nou celei mai vechi clădiri din oraș, dar proiectul de reabilitare a fost lovit de ghinion.

Proiectul inițial a fost cu probleme, iar în zidurile clădirii impunătoare din centrul orașului, ținută cu schele ani de zile, au început să apară fisuri. La un moment dat, pe parcursul anilor, au fost oprite lucrările, documentația a fost refăcută, dar constructorul a cerut mai mulți bani pe lucrări suplimentare. Conducerea Consiliului Județean Timiș nu a fost de acord și de aici au început să curgă problemele.

Vestigii ținute pe hol, ploaie torențială în castel

Practic, în Castelul Huniade a funcționat Muzeul Național al Banatului, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Timiș. Lucrările l-au mutat însă în spații din Bastionul Theresia, dar parte din patrimoniu a rămas în muzeu. La un moment dat, firma care efectua lucrările le-a oprit de tot, pentru că expirase autorizația de construire. S-a ajuns chiar și în instanță, procesul durând trei ani. Până în 2010 nu s-a muncit deloc în castel, fiind lăsat să se degradeze. Au fost reluate lucrările, apoi s-au oprit iarăși în 2013, iar de prin 2015 s-a lucrat din nou. Indolența s-a văzut de-a lungul timpului: prin vara lui 2016 s-a descoperit că ploua torențial chiar în Sala Cavalerilor, una dintre cele mai frumoase din castel. Nu se mai făcea diferența dintre interior și exterior, iar imaginile de acolo, ajunse pe rețelele de socializare, au oripilat tot orașul.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

Vestigii arheologice importante, care datează încă din vremea neoliticului, erau ținute în condiții improprii, pe hol. Obiectele de patrimoniu s-au umplut de mucegai și ciuperci și riscau să fie distruse complet, toate acestea fiind scoase la iveală de un control făcut de Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Timiș.

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”
Recomandări

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”

 

O parte din vină a avut-o și Direcția de Cultură, care ar fi trebuit de mai mult timp să controleze Muzeul Banatului. S-au plâns că n-au oameni specializați, că n-au legitimații fără de care nu puteau intra în castel. În cele din urmă au intrat și au găsit toate încăperite din castel insalubre, pline de vestigii arheologice perisabile din lemn, într-o stare avansată de degradare. Era o dezordine generalizată.

„S-a ajuns într-o situație inacceptabilă. Această clădire este de zece ani, din câte știu eu, într-un șantier, care în loc să aducă o îmbunătățire clădirii nici măcar nu a reușit să o pună într-o stare de conservare. Am aflat că în Muzeul Banatului plouă și că, practic, infiltrațiile de apă sunt de la ultimul etaj până la parter. Am văzut situația în care se află muzeul. Din punct de vedere al distrugerilor, din păcate, sunt mari și greu de înțeles cum s-a ajuns într-o astfel de situație, să plouă în Muzeul Banatului, să fie o atât de mare cantitate de apă”, explica Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național.

În toamna aceluiași an, după o pauză de aproape șase luni, lucrările de consolidare pentru aripa de nord-vest au fost reluate. S-au făcut în cele din urmă, dar problemele nu s-au oprit.

Lucrările, evident, ar fi trebuit recepționate. Nu s-a făcut recepția nici în ziua de azi. Procedura a fost amânată în două rânduri, mai întâi în decembrie 2016, iar apoi în ianuarie 2017. Iată că a trecut aproape un an și jumătate de atunci și tot nu s-a făcut recepția.

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO
Recomandări

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO

 

Poate cea mai gravă problemă este că instituția care are în subordine castelul, Consiliul Județean Timiș, a pierdut un proiect cu finanțare europeană, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, pentru recondiționarea castelului. Asta se întâmpla la finalul anului 2014, când Consiliul Județean nu a putut depune proiectul din cauza faptului că nu erau gata lucrările de consolidare. O istorie recentă cu adevărat tristă pentru un oraș de calibrul Timișoarei și pentru un castel de o asemenea importanță.

Speranța moare ultima

Autoritățile județene speră acum că vor reuși să facă recepția lucrării începute acum 12 ani (!). A fost convocată din nou comisia responsabilă, după ce firma care s-a ocupat de lucrări – Constructim S.A. – a anunțat că a făcut remedierile necesare. Recepția ar fi trebuit făcută în urmă cu un an și jumătate, dar comisia nu s-a întrunit niciodată complet.

S-a făcut chiar și o expertiză, după ce, în august 2017, Consiliul Județean a semnat un contract cu firma Crist Proiect SRL, în valoare de 155.000 de lei. Specialiștii firmei au verificat practic ce s-a făcut în ultimii zece ani în castel. Expertiza a ajuns la CJT, dar nu a fost făcută publică.

„Este convocată comisia de recepție cândva în această săptămână. Constructorul a notificat Muzeul Național al Banatului că a făcut remedierile solicitate”, ne-a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Liderul Consiliului Județean spune că a vizitat castelul, dar nu recent. Recunoaște că nu arată așa cum ar trebui, pentru că tot e nevoie de o modernizare serioasă. Proiectul european de 10 milioane de euro, pierdut de CJT, ar fi rezolvat problema total. Se încearcă din nou atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea castelului, dar asta se poate abia după ce se face recepția.

„Am fost pe acolo. Este de lucru. Discutăm doar de consolidare acum, după aceea, urmează modernizarea și punerea în funcțiune și deschiderea pentru public. (…) Cred că am putea demara un proiect pe fonduri europene, privind finanțarea patrimoniului cultural, să încercăm să punem în funcțiune și să deschidem cealaltă parte a Castelului Huniade”, ne-a mai spus Dobra.

Un proiect ar exista pentru fonduri europene, dar are nevoie de actualizări la zi. Șeful Consiliului Județean Timiș speră că totul va merge bine și că în doi sau trei ani Castelul Huniade își va recăpăta strălucirea de altădată. Sau măcar o parte din castel…

Sursa FOTO – Raluca Diaconu, Genovel Butnaru, Wikipedia

Citește și: ANALIZĂ: Industria de recreere, un stres pentru România, o bucurie pentru restul țărilor europene

 

Close
Închide
  Close