-Reteta lui Gheorg
Ingrediente: 1 kg cartofi, 1 kg morcovi, 300 grame gogosari acri, 300 grame castraveti acri, trei oua, 200 grame piept de pui fiert, 200 ml ulei, 200 grame masline, 100 grame mazare (conserva), sare si piper dupa gust, o lingurita mustar.
Mod de preparare: Fierbem cartofii, morcovii si doua oua. Dupa fierbere, cartofii si morcovii se taie cubulete mici. La fel se procedeaza si cu gogosarii si castravetii. Carnea de pui se fierbe timp de 4-5 minute in apa, in care se pune sare, foi de dafin si piper boabe (dau carnii un gust mai placut).
Carnea de pui se fierbe in apa cu foi de dafin si boabe de piper
Pieptul de pui tocat marunt se amesteca cu mazarea bine scursa de apa, morcovii, cartofii, gogosarii, castravetii si doua oua fierte tocate cubulete, dupa care se pune sare si piper dupa gust. Maioneza se face din doua galbenusuri crude si unul fiert, o lingurita mustar si uleiul care se toarna treptat. De asemenea, la maioneza se mai pun treptat cateva picaturi de zeama de lamaie sau sare de lamaie diluata.
Daca uleiul folosit la pregatirea maionezei este de masline, aceasta va avea un gust mai placut si o aroma mai aparte. Amestecam compozitia cu maioneza (o parte o pastram pentru ornarea salatei), dupa care o asezam pe un platou. Salata se orneaza dupa preferintele fiecarei gospodine.
-Elena Toma, Athenee Palace Hilton
Ingrediente: 1,5 kg cartofi, 350 g carne de vita calitatea I, 100 g mustar, 500 g castraveti murati, 400 g maioneza, 100 g gogosari rosii in otet, 50 g patrunjel verde, 50 g salata verde, doua grame piper, 25 g sare. Carnea se fierbe in apa cu sare, se spumeaza, se raceste si se taie cuburi mici. Cartofii se fierb in coaja, in apa cu sare si se taie cuburi mici. Castravetii murati se curata de coaja si seminte, dupa care se taie cubulete. Gogosarii se taie in diferite forme, pentru decor.
Mod de preparare: Jumatate din cantitatea de maioneza se amesteca cu mustar, cartofi, castraveti, carne, piper si sare. Salata obtinuta se monteaza pe platou si se orneaza cu restul de maioneza, frunze de patrunjel verde, gogosari si frunze de salata verde.
-Joseph Hadad, Casa Vernescu
Pentru ca salata de boeuf sa iasa mai gustoasa, in compozitia obisnuita, Joseph mai adauga mustar, praz fiert, masline negre (fara samburi) si gulii fierte. Guliile si prazul (partea alba) se fierb timp de sapte minute in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scot si se introduc intr-un vas cu apa rece, pentru a-si pastra culoarea naturala. Dupa aceea, se taie in cubulete mici si se amesteca cu restul ingredientelor.