Mergi direct la conținut »
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a uitat că Liviu Dragnea are o condamnare definitivă, în dosarul Referendumului, și i-a luat apărarea când a fost întrebat de ce liderul PSD poate fi președintele Camerei Deputaților, dar un om care iese din penitenciar după o condamnare nu se poate angaja ca muncitor calificat la aceeași instituție. Tudorel Toader a vorbit despre ”egalitate”, dar cu condiția ca persoanele evaluate să fie ”în aceeași ipoteză”. Ministrul Justiției a precizat că Liviu Dragnea ”a fost condamnat în primă instanță, nu definitiv” și nu poate fi pus la egalitate cu o persoană care iese din penitenciar. ”Egalitatea este numai în cadrul aceleiași categorii”, a spus Toader.
Ştiri Libertatea > Ştiri

Tudorel Toader s-a întâlnit cu delegația GRECO. A discutat despre legile justiției

De Petre Dobrescu,

Tudorel Toader s-a întâlnit cu delegația GRECO. Ministrul Justiției a anunțat, sâmbătă, faptul că a avut o întrevedere cu echipa de raportori ai  Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO) pentru a discuta despre legile justiției.

Ad placeholder

Ministrul Justiției a făcut acest anunț, sâmbătă, pe Facebook.

„În data de 21 februarie 2018, domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justiţiei, a avut o întrevedere cu echipa de experţi – raportori ai Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO). Întrevederea a avut ca obiect discutarea amendamentelor aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi a implicaţiilor practice pe care acestea le pot avea asupra sistemului judiciar român”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei.

Potrivit sursei citate, delegația GRECO a avut întâlniri cu reprezentanți din mediul guvernamental, legislativ, judiciar şi al organizaţiilor non-guvernamentale din România.

Comunicatul de presă a fost postat şi pe site-ul Ministerului Justiţiei, însă acesta a s-a blocat timp de 20 de ore, începând de joi seară, după ce Tudorel Toader a anunțat că a demarat procedurile pentru revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Site-ul instituției a putut fi accesat din nou vineri după-amiază, notează Mediafax.ro.

Delegaţia Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) a vizitat România în perioada 21-22 februarie. Specialiștii au precizat ca magistraţii responsabili cu instrumentarea şi judecarea infracţiunilor de corupţie ar trebui să beneficieze de independenţă, inclusiv în cazul mecanismelor disciplinare.

„Delegaţia GRECO subliniază că cei responsabili cu anchetarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor de corupţie ar trebui să beneficieze de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor lor şi să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite. Acest lucru se aplică şi în cazul mecanismelor disciplinare, în timp ce judecătorii şi procurorii trebuie să respecte cele mai înalte standarde de integritate”, potrivit unui comunicat emis de instituţia din cadrul Consiliului Europei.

„Echipa GRECO subliniază că este important ca toate instituţiile statului să conlucreze şi să se respecte reciproc, în conformitate cu principiile separaţiei puterilor, ale independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar şi ale egalităţii în faţa legii”, precizează reprezentanții instituţiei.

Mai mult, delegaţia GRECO a „invitat din nou autorităţile să ia în considerarea opţiunea de a solicita opinia Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi privind reforma justiţiei”.

Ad placeholder
Ministrul sportului, surprins la mare într-o mașină pe cheltuiala Registrului Auto Român
Recomandări
Ministrul sportului, surprins la mare într-o mașină pe cheltuiala Registrului Auto Român
 

Experții urmează să elaboreze un raport, în care vor face recomandări. Documentul urmează să fie prezentat la următoarea reuniune plenară a GRECO.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a apreciat că România a făcut puţine progrese în prevenirea corupţiei, care sunt „pe ansamblu nesatisfăcătoare”.


Citește și EXCLUSIV: Mita primită de judecătorul care a dat pretins nelegal 43.000 de hectare de pădure, infirmată de detectorul de minciuni; DNA acuză că testarea nu s-a făcut în limba maghiară


 

Ad placeholder
Adevărul despre fotbalistul român bătut de colegi chiar la el acasă după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19. „Sunt însă în șoc, mă sună toată lumea”
PARTENERI - GSP.RO
Adevărul despre fotbalistul român bătut de colegi chiar la el acasă după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19. „Sunt însă în șoc, mă sună toată lumea”
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
Horoscop 11 iulie 2020. Racii au motive de conflict cu partenerul de cuplu sau cu cei din familie
HOROSCOP
Horoscop 11 iulie 2020. Racii au motive de conflict cu partenerul de cuplu sau cu cei din familie
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close