Acordul preliminar dintre cele două țări prevede ca Turcia să primească două baterii de rachete S-400 din Rusia în 2018 și apoi să producă alte două mai târziu. Un purtător de cuvânt al companiei rusești de export de arme Rosoboronexport OJSC a declarat ca nu poate comenta imediat detaliile unui acord cu Turcia.
Citește și: Anunț important pentru șoferi! Trebuie să predea plăcuțele de înmatriculare. Ce se întâmplă dacă nu fac asta
Acesta nu este primul acord pe care Turcia îl semnează cu o țară din afara Alianței Nord-Atlantice. Înainte, sub presiunea SUA și a NATO, Turcia a renunțat la un plan de a cumpăra un sistem similar de apărare antirachetă de la o companie chineză de stat, care a fost sancționată de SUA pentru vânzările de rachete Iranului.
Turcia este membră NATO de mai bine de 60 de ani, încă din primii ani de război rece, jucând un rol-cheie ca stat aflat la graniță cu frontal frontal cu Uniunea Sovietică. Dar legăturile cu ceilalți parteneri din Alianță au fost tensionate în ultimii ani, președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorind mai multă independentă în cazul conflictului din Irak și Siria.
Tensiunile cu Washingtonul s-au bazat pe sprijinul acordat de SUA pentru militantii kurzi din Siria, pe care Turcia îl consideră teroriști, iar relația cu Uniunea Europeană s-a răcit deoarece blocul consideră conducerea lui erdogan ca fiind una autocratică. Luna trecută, Germania a decis să se retragă din principala bază NATO din Turcia, Incirlik, după ce Turcia a refuzat să permită parlamentarilor germani să viziteze trupele de acolo.
Tratatul cu rachete cu Rusia „este un semn clar că Turcia este dezamăgită în S.U.A. și Europa”, a declarat Konstantin Makienko, analist la Centrul de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor, un think-tank din Moscova. „Dar până când avansul este plătit și ansamblul începe, nu putem fi siguri de nimic”.
Citește și: Atac dur la adresa lui Iohannis: „Umblă teleleu pe litoral ca aia de închiriază camere la turiști”