MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Uber își suspendă serviciile din Grecia, după modificarea legislației

Distribuie

Serviciul de transport Uber își suspendă serviciile din Grecia, după legislația a fost modificată ca urmare a presiunii taximetriștilor, scrie Reuters.

Uber activează în Atena, unde serviciul a fost lansat în 2015 și a fost utilizat de peste 450.000 de utilizatori.

Uber operează două servicii licențiate în Atena: UberX – care folosește șoferi cu licență de transport, și UberTAXI – care are șoferi taximetriști.

Dar noile reglementări obligă ca orice călătorie să înceapă de la sediul firmei de închirieri sau din parcarea acesteia și la final mașina să revină.

De asemenea, trebuie realizat un registru digital al tuturor platformelor digitale care facilitează serviciile de transport. Șoferii UberX trebuie să fie angajați ai companiilor de închiriere de mașini cu șofer sau ai agențiilor de turism, iar mașinile lor nu trebuie să fie mai vechi de 7 ani.

Uber și Beat, un rival local al companiei, spun că formarea registrului digital și întoarcerea la bază se aplică doar serviciilor digitale, nu și taxiurilor clasice, care pot staționa în oraș. De asemenea, taximetriștii pot avea mașini vechi de până la 22 de ani.

O petiție inițiată de Beat pentru serviciile de ride-sharing a fost semnată de zeci de mii de atenieni.

Scandal în Europa

Uber s-a lansat în 2011 în Europa, unde a provocat proteste masive din partea taximetriștilor, inclusiv în România.

Compania a pierdut licența de transport în Londra și mai multe orașe britanice, iar Spania a trimis o speță la Curtea Europeană de Justiție unde instanța a decretat că Uber este serviciu de transport, nu aplicație.

Uber s-a retras din Danemarca și Ungaria ca urmare a schimbării legislației și are probleme în justiție și în Slovacia și Israel.

Compania s-a retras din China în 2016, când a vândut operațiunile sale rivalului local Didi Chuxing, păstrând un pachet de acțiuni la aceasta.

Recent, Uber a făcut aceeași mișcare și în Asia de Sud-Est, unde și-a vândut operațiunile către rivala Grab.

Primul om omorât de o mașină autonomă

De asemenea, compania este implicată și într-un alt scandal, după ce o mașină autonomă de-a sa a omorât un om în Arizona, acesta fiind prima victimă a unei mașini care se conduce singură.

Citește mai multe despre Grecia, taxi și uber pe Libertatea.

Comentarii