Mergi direct la conținut »

Anchetatorii militari au anunţat ieri, sec, că în dosarul tragediei din Munţii Apuseni, în care Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa, iar copilotul şi patru medici au fost grav răniţi, au început urmărirea penală pentru două infracţiuni, acelea de “neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, precum şi pentru “încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu”. Tradus, acest mesaj le va da cu siguranţă fiori reci celor care se simt cu musca pe căciulă în acest caz, derularea haotică a operaţiunilor de căutare a epavei şi de salvare a victimelor relevând lacune importante în organizarea şi monitorizarea curselor aeriene în România.

De Mihai Oprea,

25 de ani de închisoare pentru vinovaţi

Cel puţin teoretic, printre cei vizaţi de noile acuzaţii s-ar putea afla, în primul rând, conducerea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, ce deţinea avionul pilotat de Adrian Iovan şi care ar fi trebuit să pună la dispoziţia acestuia un aparat de zbor funcţional şi capabil să facă faţă condiţiilor meteo nefavorabile.
În al doilea rând, răspunzători ar putea fi şi oficiali ai ROMATSA – personal aeronautic şi implicit colegi de branşă cu pilotul, cei care aveau obligaţia de a monitoriza cursa aviatică, începând de la banalul plan de zbor necesar aprobării decolării şi până la reîntoarcerea aeronavei la Bucureşti, în condiţii de siguranţă.
Textele de lege invocate de procurori, inclusiv din Codul aerian, vorbesc şi despre faptul că medicilor aflaţi în avion nu li s-a respectat dreptul la siguranţă şi sănătate în muncă, iar cumulate, eventualele pedepse pot ajunge în acest dosar chiar şi la 25 de ani de puşcărie.

Întrebări la care procurorii caută răspunsuri

  • Avionul de tip BN 2 avea inspecţiile tehnice la zi, în condiţiile în care era vechi de 40 de ani?
  • Pilotul Adrian Iovan avea toate avizele necesare pentru a se urca la manşa aeronavei?
  • Cine a autorizat urcarea Aurei Ion în aparatul de zbor?
  • Controlorii de trafic şi-au făcut treaba, având în vedere condiţiile meteo nefavorabile?
  • Cine e responsabil de localizarea cu întârziere şi căutarea supravieţuitorilor?

Moţii-eroi fac parastas pentru Aura Ion şi Adrian Iovan

La o lună de la tragicul accident aviatic, moţii salvatori din comuna Horea, Alba, se pregătesc de parastas. Duminică, după slujba de la biserică, ei vor face pomană pentru studenta Aura Ion şi pentru pilotul Adrian Iovan.
Argentin Todea, unul dintre salvatori
“Am vorbit cu ceilalţi doi băieţi (Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif – n.r.) cu care am fost la acea dată în căutarea epavei avionului şi am căzut de acord să facem o slujbă aşa cum se cuvine şi să-i pomenim pe Aura şi pe domnul Iovan. Pomana o vom face în curtea bisericii, unde vom pune masa şi, după slujbă, îi vom chema la parastas pe toţi oamenii care vor fi acolo. O să ne rugăm pentru sufletele lor”, ne-a declarat salvatorul Argentin Todea.

Close
Închide
  Close