De Răzvan Luțac,

Alte patru partide au depășit pragul de 5% necesar pentru a intra în Rada Supremă, potrivit primelor exit-poll-uri relatează unian.info. Astfel:

  • 11,5% dintre alegători au votat pentru Blocul Opoziției „Pentru Viață” (pro-rus)
  • 8,9% au votat pentru mișcarea pro-occidentală Solidaritatea europeană a fostului preşedinte Petro Poroşenko
  • 7,6% dintre votanți au ales Batkivşcina (Patria), formațiunea fostului premier Iulia Timoşenko
  • 6,3% au votat pentru partidul starului rock Sviatoslav Vakarciuk – „Holos” (tr. „Vocea”)

Duminică au avut loc alegerile parlamentare în Ucraina, unde au participat, în premieră, două partide create după showuri televizate: „Sluga Naroda”, sitcomul noului președinte Zelenski, și „Holos” (tr. „Vocea„), al starului rock Sviatoslav Vakarciuk, jurat timp de 4 sezoane la Vocea Ucrainei.

Ucrainenii au fost chemați pentru a-și alege reprezentanții în Rada Supremă. Parlamentul de la Kiev a fost dizolvat pe 21 mai 2019, în timpul inaugurării noului președinte Volodimir Zelenski, iar scrutinul, programat pentru toamnă, a fost devansat.

Pe listele de azi s-au înscris înscris 21 de partide. Pe lângă cele clasice, reprezentate în ultima formă a Parlamentului, cum ar fi blocul Petro Poroșenko ori Batkivșcina (Patria) al Iuliei Timoșenko, două noi partide au șansa de a forma o coaliție care să sară de 50%.

E vorba de Sluga Naroda, chiar partidul lui Zelenski – în sondaje se apropia de jumătate dintre voturi – și Holos.

Starul rock vrea 5%

Cel din urmă este creația lui Sviatoslav Vakarciuk, solistul trupei rock Okean Elzî. Trupa, fondată în 1994, e cea mai cunoscută și de succes formație din țara vecină.

Adept al limbii ucrainene și văzut de mulți un candidat ideal la prezidențiale, înainte de înscrierea în cursă a lui Zelenski, Vakarciuk nu a mai participat la scrutinul din primăvară și a intrat în politică abia în această vară.

Și-a denumit partidul „Holos”. Nu doar pentru că se traduce prin „voce”, ci și pentru că, timp de 4 sezoane, Vakarciuk a fost jurat al celebrului concurs „Vocea Ucrainei”.

Sviatoslav Vakarciuk e primul pe listele partidului Vocea

Deși e un partid nou, Sviatoslav a țintit pragul de 5% pentru a forma o coaliție cu partidul lui Zelenski. Și a deschis listele „Holos”.

Artistul popular de la partidul agrar

Un alt cântăreț care a participat la alegeri e Mihailo Poplavski. Șansele acestuia de a intra în Parlament erau de la început aproape nule. Acesta, care a fost deputat în trecut, a participat de pe listele Partidului Agrar.

Mihailo Poplavski este primul pe listele partidului agrar

Artist al poporului în vârstă de 69 de ani, acesta a fost rector al Universității de Cultură și Arte a Ucrainei între 1993 și 2015.

Acum mai bine de un deceniu, a lansat o melodie cu inserții populare, „Salo”, „slănină”, o odă adusă produsului alimentar.

În schimb, partidele tradiționale au scăzut vertiginos în sondaje. Dacă blocul lui Petro Poroșenko a avut 21% la ultimele alegeri, înainte de alegerile de duminică se situa undeva la 8%.

În timp ce Batkivșcina, cu Iulia Timoșenko scăzută mult în sondaje, abia reușea să treagă pragul în sondaje, aflându-se la 6%!

Cât despre partidele pro-Rusia, cel mai bine stă Blocul Opoziției „Pentru Viață”, cotat în sondaje undeva la 10%.

Citeşte şi:

Alegeri anticipate în Ucraina. Partidul noului președinte conduce în sondaje

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări