Mergi direct la conținut »
UDMR a decis continuarea protocolului de colaborare cu alianța PSD-ALDE, în Parlament
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UDMR a decis continuarea protocolului de colaborare cu alianța PSD-ALDE, în Parlament

UDMR a decis continuarea protocolului de colaborare cu alianța PSD-ALDE, în Parlament

Grupurile parlamentare ale UDMR au decis, marţi, să continue protocolul de colaborare parlamentară cu alianţa PSD-ALDE. Anunţul a fost făcut de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, care a explicat că o izolare a Uniunii, în 2018, ar fi extrem de nefavorabilă pentru toată lumea. Prin susținerea pe care UDMR o va acorda actualei majorități, PSD și ALDE își pot trece cu ușurință toate proiectele de lege inițiate în forul legislativ.

„Prin vot am luat decizia de a menţine acest protocol de colaborare parlamentară în condiţiile binecunoscute şi în această situaţie vom vedea cum şi în ce mod vom purta dialog începând de săptămâna viitoare pe fiecare proiect. (..) Cu toate nemulţumirile, cu situaţia actuală în Parlamentul României şi văzând şi atitudinea liderilor din opoziţie în aceste zile, în această perioadă, noi am spus că o izolare a UDMR în Parlamentul României în 2018 ar fi extrem, extrem de nefavorabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru noi, dar pentru toată societatea românească. Cei care au oferit un dialog, care au solicitat o colaborare au fost cei din coaliţie în sesiunea de primăvară”, a declarat Kelemen Hunor.

El a mai explicat că decizia are și o parte practică, și anume UDMR nu-şi poate trece iniţiativele legislative, cu 30 de parlamentari, iar pe de altă parte „de foarte multe ori coaliţia are nevoie de sprijinul Uniunii.

Ce proiecte susține UDMR în Parlament

UDMR cere urgentarea descentralizării, dar popune și proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

”Vom depune în această sesiune de primăvară o iniţiativă legislativă de eradicare a sărăciei şi pentru micşorarea, scăderea decalajelor între diferitelor regiuni din România, fiindcă este una dintre problemele importante şi pe termen lung îi va afecta pe toţi cetăţenii indiferent că sunt români, maghiari sau de altă naţionalitate. Noi vom cere urgentarea descentralizării fiindcă atât în ceea ce priveşte competenţele decizionale, cât şi patrimoniale pentru autorităţile locale este nevoie de o descentralizare foarte importantă. Nu e vorba de interesele Guvernului central sau ale autorităţilor locale, e vorba de cetăţean. Deciziile trebuie să fie cât mai aproape de cetăţean care susţine, prin taxele plătite, instituţiile statului”, a declarat Kelemen Hunor, după şedinţa grupurilor reunite.

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

El a mai spus, despre proiectul depus privind autonomia Ţinutului Secuiescu, că va merge pe procedura parlamentară cum trebuie să meargă.

”Noi vom susţine, dar cunoaştem poziţia, nu e nimic nou”, a adăugat Kelemen, despre criticile aduse de actuala majoritate parlamentară intenției UDMR privind autonomia.

În ceea ce priveşte Codul Administrativ, preşedintele UDMR a precizat că parlamentarii Uniunii vor depune amendamente la acest proiect, iar Liceul romano-catolic de la Târgu Mureş rămâne o prioritate.

”Dorim ca în februarie, în primele două săptămâni, să fie votată legea şi în Senatul României”, a susţinut Kelemen Hunor.

PSD, ALDE şi UDMR au semnat, în decembrie 2016, la Palatul Parlamentului, un protocol de colaborare parlamentară, în urma propunerii PSD pentru funcţia de premier, în persoana lui Sorin Grindeanu.

Camera Deputaţilor și Senatul au fost convocate, joi, de la ora 12,00, în prima sesiune ordinară a anului.

În prima şedinţă a Camerelor va fi aleasă noua componenţă a Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii de la Senat și Camera Deputaților.

Citește și: INTERVIU VIDEO | Corina Crețu: Statul de drept trebuie monitorizat. UE nu este un bancomat

Close
Închide
  Close