De Daniel Ionașcu,

Comisia Europeană a transmis României că trebuie să recupereze un ajutor de stat incompatibil cu legislația comunitară în valoar ede 570 de milioane de euro de la CFR Marfă. Statul român a anulat o serie de datorii în 2013, la privatizarea eșuată cu omul de afaceri Gruia Stoica.

”Piaţa transportului feroviar de marfă este o componentă esenţială a legăturilor de transport în orice economie. Anumite măsuri de sprijin public în favoarea operatorului istoric CFR Marfă, deţinut de stat, i-au conferit acestuia un avantaj economic neloial faţă de alţi operatori. Acestea au constat în anularea datoriilor publice şi necolectarea de către creditorii publici a sumelor datorate de operator. Măsurile încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. România trebuie acum să recupereze ajutorul incompatibil”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Ajutor de supraviețuire pentru Tarom

Concomitent, Executivul comunitar a aprobat acordarea unui ajutor de salvare în valoare de 175 de milioane de lei, echivalentul a 36 de milioane de euro, către Tarom, o altă companie de stat.

După 6 luni, compania trebuie să restituie banii integral.

În caz contrar Tarom va trebui să prezinte un plan de lichidare sau să efectueze o restructurare cuprinzătoare pentru a deveni viabilă pe termen lung, iar acest plan trebuie din nou trimis la Bruxelles spre aprobare.

13 milioane de euro trebuie recuperate de la CNU

De asemenea, Comisia Europeană a mai anunţat, luni o serie de măsuri de sprijin acordate de România în favoarea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) nu sunt în conformitate cu normele UE. Țara noastră trebuie să recupereze un ajutor de stat de 13 milioane euro de la CNU.

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 2 aprilie 2020. Scorpionii se lasă cuceriți de emoții negative
HOROSCOP

Horoscop 2 aprilie 2020. Scorpionii se lasă cuceriți de emoții negative