MENIU CAUTĂ

UE îi cere lui Viktor Orban să respecta valorile europene. Replica premierului maghiar

Distribuie

UE îi cere lui Viktor Orban să respecta valorile europene, într-un mesaj transmis după ce a câștigat un nou mandat ca premier al Ungariei. În replică, acesta a spus că lucrurile nu mai pot continua aşa în Uniunea Europeană, scrie EFE, citat de Agerpres.

Într-un mesaj transmis de Comisia Europeană, liderii de la Bruxelles au cerut Ungariei să contribuie la apărarea valorilor Uniunii Europene, după victoria electorală a coaliţiei naţionalist-conservatoare condusă de partidul Fidesz, al premierului Viktor Orban.

„UE este o uniune de democraţie şi valori” și executivul european şi preşedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, cred că apărarea acestor valori este „o datorie comună a tuturor statelor membre, fără nicio excepţie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Potrivit acestuia, Juncker îi va scrie lui Orban în cursul zilei de luni pentru a-l felicita pentru „victoria clară” a partidului său şi urmează să-l sune marţi pentru a discuta „chestiuni de interes comun”.

În replică, premierul Ungariei a avertizat luni Uniunea Europeană că „lucrurile nu mai pot continua aşa”.

„Nu ne înfruntăm cu Europa. Vrem o Uniune Europeană de succes şi puternică, dar pentru aceasta trebuie ca toţi să putem spune ceea ce ne deranjează”, a declarat Orban într-o intervenție televizată.

Răspunzând unei întrebări despre politica viitorului guvern de la Budapesta faţă de UE, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs a declarat că, în 2015, ungurii au fost martori la traversarea ţării lor de către 400.000 de imigranţi şi au fost conştienţi de faptul că, fără măsurile ulterioare adoptate de executivul ungar, acelaşi flux de migranţi s-ar fi repetat „lună de lună, an de an”. Kovacs a adăugat că Europa şi opoziţia din Ungaria ar trebui să înţeleagă că acţiunile guvernului de la Budapesta nu servesc doar interesele Ungariei, ci şi pe cele ale UE.

Reprezentantul guvernului adaugă că executivul de la Budapesta are o poziţie clară în legătură cu viitorul UE: graniţele suveranităţii naţionale şi puterile instituţiilor europene ar trebui să fie clar definite.

Maghiarii s-au prezentat în număr foarte mare la urne și au decis să-i dea un nou mandat de premier lui Viktor Orban. Cel mai important lider eurosceptic din Uniunea Europeană va conduce țara pentru încă patru ani după ce partidul său a fost votat de aproape jumătate dintre alegători.

Orban a colorat harta țării în portocaliu, culoarea partidului Fidesz, iar rezultatele preliminarii arată că a obținut 133 din cele 199 de mandate, obținând două treimi din parlament, așa cum s-a întâmplat și la precedentele două scrutine din 2010 și 2014.

Rezultatele oficiale vor fi anunțate pe 27 aprilie.


Citește și: EXCLUSIV / Ce scriau ziarele româneşti despre Paşte în urmă cu 100 de ani? Marele Război Universal a ”luat faţa” Domnului


 

Citește mai multe despre Viktor Orban și Ungaria pe Libertatea.

Comentarii