MENIU CAUTĂ

UE propune oficial renunțarea la schimbarea sezonieră a orei

Distribuie

Comisia Europeană a propus oficial, miercuri, să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei, urmând ca statele membre să decidă singure ca cetățenii lor să trăiască în condiții de oră de vară sau de iarnă.

 „Cu toţii afirmăm în discursurile noastre că dorim să acţionăm la nivel macro în chestiunile de importanţă majoră şi la nivel micro în chestiunile de importanţă minoră. Dar nu există aplauze atunci când legislaţia UE prevede faptul că europenii trebuie să schimbe ora de două ori pe an. Astăzi, Comisia propune schimbarea acestei situaţii.

Schimbarea orei trebuie să înceteze. Statele membre ar trebui să decidă singure ca cetăţenii lor să trăiască în condiţii de oră de vară sau de iarnă. Este o chestiune de subsidiaritate. Mă aştept ca Parlamentul şi Consiliul să împărtăşească acest punct de vedere şi să găsească soluţii care funcţionează pentru piaţa noastră internă. Suntem în întârziere”, a declarat preşedintele Jean-Claude Juncker, în discursul său privind starea Uniunii.

Propunerea Comisiei Europene în legătură cu schimbarea sezonieră a orei va fi examinată de Parlamentul European și de Consiliu pentru a-și da acordul lor.

Pentru ca tranziția să fie făcută fără dificultăți, statele membre au timp până în luna aprilie a anului 2019 să comunice dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.

Recent, un sondaj online, derulat în Uniunea Europeană, arată faptul că Europenii vor să se renunțe la ora de vară. Mai precis, 80% din respondenți sunt în favoarea renunțării la practica trecerii la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o oră, în ultima duminica din luna martie.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale).

Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979


Bătălia pentru Bruxelles. Cât câștigă un europarlamentar și cât primește un deputat în România


 

Citește mai multe despre Jean Claude Juncker, Comisia Europeana și UE - Uniunea Europeană pe Libertatea.

Comentarii