Dieta mediteraneana este creditata pentru reducerea riscului de infarct, iar principalul ingredient al unei astfel de diete-minune este uleiul de masline.
In Marea Britanie, consumul de ulei de masline a crescut cu 39% fata de 2000. “Popularitatea uleiului de masline a crescut datorita asocierii lui cu bucataria mediteraneana si efectele ei benefice asupra sanatatii”, spune Claire Birks, analist la Mintel, o companie specializata in studii de piata.
Uleiul de masline este bogat in grasimi monosaturate, ceea ce inseamna ca pot ajuta la tinerea sub control a nivelului de colesterol, ca parte a unei diete echilibrate. Iar continutul mare de vitamina E ajuta la prevenirea bolilor de inima. Prevenirea cancerului de piele, de san sau de colon poate fi legata de acizii oleici si fenolii care pot fi gasiti in uleiul de mas-line.
Italia, Spania si Grecia sunt cele mai mari producatoare de ulei de masline. In fiecare dintre aceste tari exista o diversitate regionala enorma in ceea ce priveste aromele si stilurile de preparare, cu peste 80 de varietati de masline folosite la producerea uleiului.
Geoff Davies, director la Italian Olive Oil Company, care comercializeaza ulei de masline de calitate superioara, spune ca lumea l-a crezut nebun cand si-a deschis afacerea acum patru ani.
“Cei mai multi dintre britanici au ulei de masline in bucatariile lor. Poate ca este de calitate proasta, dar exista. Sunt constienti de beneficiile din punctul de vedere al sanatatii. In plus, cred ca si faptul ca multi oameni calatoresc este un factor important. Gusta mancarea mediteraneana, le place si cand se intorc cumpara uleiul”, este de parere Davies.
Azmina Govindji, dietetician la Asociatia Britanica pentru Dietetica, sustine ca publicitatea facuta proprietatilor uleiului de masline si faptul ca cei mai mari bucatari gatesc cu ulei de masline stau la baza popularitatii produsului.
“Cand ii incurajam pe oameni sa manance un lucru, aceasta sugestie este mult mai bine pri-mita decat o interdictie la ceva”, spune Govindji. Ea adauga ca pentru cei care nu isi permit uleiul de masline exista varianta uleiului de rapita, care are aceleasi proprietati.