De Mihai Niculescu,

Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din Iași a fost primul care a oferit explicații despre bubuitura puternică care s-a auzit pe 9 iulie în tot Iașiul. Autoritățile au comunicat atunci că nu s-a produs nici un incident care să necesite intervenția echipajelor de urgență.

După ce a oferit posibile explicații ale fenomenului, fizicianul a revenit cu rezultatele unor măsurători, concluzionând că a fost vorba de un meteorit. Profesorul Gurlui a obținut recent date suplimentare de la echipamentele pe care le are instalate în Palatul Culturii din Oraș, făcându-le publice pe Facebook, arată Digi24.

„Iată și caracteristicile meteoritului căzut la Iași, pe 9 iulie 2019. Meteoritul a avut minim 8 kg și minim 16 cm în diametru. Puterea exploziei evaluată a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavodă /706 megawatt), însă preț de doar 2 secunde! Explozia este echivalentă cu 1.6 GJ adică 400 kg de exploziv TNT. A explodat la înălțime mare iar potențialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate pentru că nu am înregistrat vibrații în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul” a scris profesorul Gurlui.

Fizicianul a explicat de ce meteoritul nu a fost observat înainte de a exploda.

„Cel mai probabil a avut o traiectorie abruptă astfel că la înălțime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus un corp de așa dimensiuni la distanța de 20 km nu poate fi observat deloc ușor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluție limitată (limita este de 10 ori mai mică decât limita de detecție a ochiului uman). Posibil și alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate. Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitura a fost la foarte mare altitudine”, a argumentat profesorul Gurlui.

Citeşte şi:

Carmen Brumă a depus plângere penală la Judecătoria Iași împotriva celor care s-au folosit de imaginea ei

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul
GSP.RO

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul

Horoscop 14 decembrie 2019. Berbecii simt nevoia să se odihnească mai mult
HOROSCOP

Horoscop 14 decembrie 2019. Berbecii simt nevoia să se odihnească mai mult