Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Un aisberg de patru ori mai mare decât Londra s-a desprins din vestul Antarcticii

Un aisberg de patru ori mai mare decât Londra s-a desprins din vestul Antarcticii

Un aisberg de o mie de miliarde de tone s-a desprins din vestul Antarticii, relatează Sky News. Oamenii de știință au făcut acest anunț după ce în urmă cu scurt timp au avertizat că fisura acestuia a ajuns la doar cinci kilometri.

Aisbergul Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii, care este de patru ori mai mare de suprafața Londrei. Oamenii de știință au avertizat că acesta urmează să se desprindă, iar acum acest lucru s-a și întâmplat.

Bucata de 5.698 de kilometri pătraţi din calota glaciară Larsen C s-a desprins în intervalul luni-miercuri, a anunţat echipa de experţi de la Universitatea Swansea. Deşi astfel de fisuri se produc periodic, experţii verifică şi dacă procesul a fost influenţat de schimbarea climatică.


Citește și: EXCLUSIV/ A intrat în belea pentru ea! Cine e femeia pentru care ex-ginerele lui Băsescu a ajuns să fie amenințat cu pistolul


Desprinderea a fost detectată cu ajutorul instrumentelui NASA de monitorizare prin satelit Aqua MODIS. Nu este clar ce traiectorie are aisbergul în prezent, însă anterior oamenii de știință au avertizat că ar putea reprezenta un pericol pentru nave.

Larsen C nu este primul aisberg care se desprinde. În ultimele trei decenii, larsen A și Larsen B s-au desprins și ele. Cu toate acestea, situația este una îngrijorătoare, deoarece bucățile de gheață încep să se rupă mai rapid în urma încălzirii globale de pe Pământ, notează NASA. Scindarea Larsen C va duce la o vulnerabilitate și mai mare în această parte a planetei, mai ales că temperaturile cresc tot mai mult.


Citește și: S-a terminat! Brigitte anunță oficial divorțul de Ilie Năstase: „M-am săturat de nesimțirile…”


 NorthFoto

Close
Închide
  Close