Mergi direct la conținut »
Un asteroid va trece pe lângă Terra pe 4 februarie. E considerat "potenţial periculos"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Un asteroid va trece pe lângă Terra pe 4 februarie. E considerat "potenţial periculos"

Un asteroid va trece pe lângă Terra pe 4 februarie. E considerat „potenţial periculos”

Un asteroid periculos va trece pe lângă Terra pe 4 februarie. Un asteroid, pe care NASA (National Aeronautics and Space Administration/Administrația Natională a Aeronauticii și Spațiului) l-a inclus în categoria corpurilor cereşti "potenţial periculoase", va trece pe lângă Terra duminică, 4 februarie, în jurul orei 23.30.

Asteroidul 2002 AJ129, considerat mai mare decât Burj Kalifa, cu un diametru de aproximativ 1,1 kilometri, va trece pe lângă planeta noastră duminică, 4 februarie, cu o viteză de 108.000 kilometri pe oră, potrivit Agerpres, care citează leparisien.fr.

Deşi NASA l-a inclus în categoria obiectelor cosmice „potenţial periculoase”, asteroidul va rămâne la o distanţă de 4,2 milioane de kilometri faţă de planeta noastră – de 11 ori mai mare decât distanţa dintre Terra şi Lună.

Riscul de coliziune este inexistent, deşi această distanţă este foarte mică la scala Sistemului Solar. De altfel, specialiștii au calculat care este riscul producerii unui Armaghedon cauzat de un asteroid sau o cometă.

O ciocnire între un asteroid de această mărime şi Terra ar putea să declanşeze pe planeta noastră o minieră glaciară. În acest scenariu, temperaturile scad cu 8 grade Celsius din cauza prafului aflat în suspensie în atmosferă, timp de aproape 10 ani.

În urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, prăbuşirea pe Terra a unui asteroid cu diametrul de 10 kilometri în peninsula Yucatan din Mexic a provocat dispariţia a 75% din totalul speciilor de vieţuitoare terestre, inclusiv a dinozaurilor.

Potrivit Biroului de coordonare a apărării planetare din cadrul NASA, înfiinţat în 2016, care emite alerte şi identifică cometele şi asteroizii „potenţial periculoşi”, în jur de 20 de astfel de obiecte cosmice vor trece pe lângă Terra în anul 2018.

Cel mai periculos este 2017DR109, care va trece pe 24 februarie la o distanţă de aproape patru ori mai mare decât distanţa dintre Terra şi Lună.

Cel mai impunător este asteroidul 2003 SD220, cu un diametru cuprins între 920 şi 2.100 de metri, aşteptat pe 22 decembrie, la o distanţă de 7,2 ori mai mare decât aceea dintre Pământ şi Lună.


CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au slăbit 15 kg la filmări! Aventură extremă în Asia

Taxă controversată într-un proiect al Ministerului Mediului. Sunt vizate proiectele mari care au nevoie de autorizație de mediu


 

Close
Închide
  Close