Mergi direct la conținut »
Un fermier din Abrud își vinde ferma cu animale și pleacă să muncească în străinătate
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Un fermier din Abrud își vinde ferma cu animale și pleacă să muncească în străinătate. „Mă doare sufletul”

De Petre Dobrescu,

Ioan Bocşa, un fermier din Abrud, județul Alba, susține că a fost nevoit să ia o decizie radicală, după ce nu a mai putut face față problemelor. După îndelungi frământări, bărbatul și-a vândut ferma, toate animalele, și va pleca la muncă în străinătate.

Ad placeholder

Crescătorul de animale a mărturisit că a luat această hotărâre, fiind nemulțumit de situația din agricultura românească.

„Mi s-a tăiat cota de lapte, subvențiile mi s-au diminuat. Când ne-am dezvoltat și aveam tot ce trebuia, apoi dintr-o dată am ajuns într-un colaps financiar, într-un circuit închis că dădeam laptele la porci”, a spus Ioan Bocșa.

După zeci de nopți nedormite, crescătorul de animale din județul Alba a decis să plece din țară din cauza numeroaselor piedici pe care le-a întâmpinat în activitatea sa.

„Când am plecat la drum în 2008 cu zootehnia, cu fondurile europene, cu subvenţiile, aveam o cotă de lapte, subvenţie pe cap de bovină, subvenţie pe teren. Apoi am accesat Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, a fost mai bine. Când or văzut – nu ştiu de unde o venit necazul cu pesta, au oprit târgurile. Am avut 7 vaci cu lapte, am avut porci, am avut păsări. Mă doare sufletul, dar am vândut tot şi plec în Germania la muncă”, a mărturisit Ioan Bocşa, pentru Agrointel.ro.

Fermierul spune că a decis să plece din România, după ce samsarii de animale au venit la poarta sa și i-au spus cât valorează munca lui.

„Ce m-a determinat să iau această hotărâre? În momentul în care am văzut samsarii că au venit la poarta mea, la uşa grajdului meu şi îmi fac ei preţul la munca mea, mă uitam spre soare: chiar aşa de rău să ne fie?”, a spus fermierul.

Ioan Bocşa spune că va pleca din Germania, unde speră să câștige un venit mulțumitor.

„În Germania voi câştiga 1.800 de euro pe lună, bani pe care nu-i fac cu vacile tot anul aici acasă. Dar nu pentru bani merg, ci pentru că efectiv nu mai pot să trăiesc aici, la noi în Apuseni. Nu e numai problema cu samsarii, dar ţăranul român are numai de suferit. Şi când am accesat fondurile europene mergeam de la Abrud la Alba Iulia să mi se spună că am nevoie de o adeverinţă, mă întorceam, luam adeverinţa, iar 80 de kilometri pe drum, apoi îmi cereau altceva. Stăteam noaptea pe marginea patului şi mă gândeam noaptea că nu se poate aşa ceva, nu e normal ce trăiesc şi cât muncesc, să nu am trai liniştit cu toată truda într-o ţară pe care, în ciuda tuturor necazurilor, o iubesc”, a mărturisit Ioan Bocşa, pentru sursa citată.

sursă foto: Agrointel.ro


Citește și EXPERIMENT LIBERTATEA. Unde fugim când sună alarma? Buncăre private și subsoluri abandonate din anii 90


 

„I-am dat un picior în gură de nu știa cine l-a lovit” » Cine e omul care a îndrăznit să-l pedepsească pe favoritul familiei Ceaușescu. Ce a urmat
PARTENERI - GSP.RO
„I-am dat un picior în gură de nu știa cine l-a lovit” » Cine e omul care a îndrăznit să-l pedepsească pe favoritul familiei Ceaușescu. Ce a urmat
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
HOROSCOP
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close