De Dana Neagu,

Doi batrani din comuna Romanesti au fost la un pas sa faca ani grei de inchisoare pentru posesie de droguri. Acestia au fost prinsi de Politia de Frontiera din Botosani ca aveau pe terenurile lor culturi de canepa, din  frunzele careia se extrage canabisul. Oamenii au marturisit ca folosesc canepa ca sa-si construiasca garduri sau sa o puna la foc pentru ca nu au bani de lemne. Taranii nici nu cunosc notiunea de drog, iar pentru ei canabisul e doar  un cuvant greu de pronuntat.


Satul Romanesti din judetul Botosani e un colt uitat de lume, care te face sa te gandesti serios daca nu cumva traiesti in secolul 19.  Linistea satenilor s-a dus pe pustii cand Politia de Frontiera din Botosani a demarat o ancheta in comuna lor. Culturi intregi de canepa, din frunza carora se prepara canabisul, se uscau sub soarele din Romanesti. 


Canepa este planta de risc

Alertati,  procurorii Biroului Teritorial Botosani al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au venit in sat sa vada despre ce e vorba. Sunt traficanti de droguri sub acoperire printre  tarani? Canabisul e prelucrat in laboratoarele secrete din casele de chirpici si transportat in Occident?  Ce au gasit e de-a dreptul ilar. Nu existau traficanti, ci doar doi batrani amarati care cultivau canepa ca sa aiba cu ce sa se incalzeasca.  Primul criminal periculos: Calomei Stefan, de 68 de ani. Semnalmente: par alb si maini muncite.

Taica, m-am trezit cu politia si cu o doamna procuror pe capul meu. Cica cultiv cum ii zice drog. Ce drog, Doamne iarta-ma, ca la noi se pune haldan (canepa) din mosi stramosi. O punem pe foc, legam baloturi sau facem garduri din ea. Au inteles pana la urma ca nu fac trafic cu cum ii zice taica, ceva cu c conobis sau asa ceva, si dupa doua luni mi-au trimis acasa o scrisoare din care nu am inteles decat ca ma lasa in pace, ne-a spus infractorul nea Calomei.

Al doilea criminal: Iftode Dumitra (55 ani). Semnalmente: poarta o broboada mare si neagra.

Cum intri in curtea ei, dai de un gard din canepa, pe care sta la uscat o pereche de gumari. Au spus ca am semanat droguri. Apai maica, eu nu stiu ce-i aia. Cultiv canepa de mica. Cica am nevoie de aprobare. Stiu eu cine este de vina.  Europa, maica, aia care vine la noi din ianuarie.

Satenii sunt si ei scandalizati de necazul cazut pe capul bietilor oameni.Eu stiu de la ce a plecat scadalu’. Oamenii astia cultivau harbuz (pepene) si politistii de frontiera furau de la ei. S-au certat intre ei si politistii au spus „lasa ca vedeti voi”. Si i-au acuzat de droguri, maica. E o rusine, se revolta tanti Elvira.

Procurorii din Botosani au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul celor doi. Canepa a devenit  planta de risc inca din 2000, numai ca  multi tarani continua sa cultive fara autorizatie dintr-un simplu motiv. Nimeni  a venit sa le spuna ca nu mai au voie.


 


 

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri