Mergi direct la conținut »
Un hacker în vârstă de 14 ani, fiul unui consilier local, și-a spionat inclusiv mama! A încercat și un șantaj, dar a fost prins în flagrant de polițiști
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Un hacker în vârstă de 14 ani, fiul unui consilier local, și-a spionat inclusiv mama! A încercat și un șantaj, dar a fost prins în flagrant de polițiști

Un hacker în vârstă de 14 ani, fiul unui consilier local, și-a spionat inclusiv mama! A încercat și un șantaj, dar a fost prins în flagrant de polițiști

Un puști de numai 14 ani din localitatea Berislăvești, județul Vâlcea, și-a folosit cunoștințele în domeniul informaticii pentru a deveni hacker. Și nu s-a rezumat doar la a afla secretele altora, ci a recurs la șantaj, a dezvăluit gazetavalceana.ro.

Adriana Văcălie, mama sa,  este cadru didactic în localitatea respectivă și consilier local PNL în cadrul Consiliului Local Berislăvești.

Copilul și-a folosit cunoștințele în domeniul informaticii pentru a sparge zeci sau chiar sute de conturi de Facebook. Când a găsit conversații private compromițătoare, a trecut la șantaj. Minorul este trimis acum în judecată pe rolul instanței Tribunalului Vâlcea în urma unei anchete și a unui rechizitoriu întocmit de procurorii DIICOT Vâlcea.

V.A.M. și-a început activitatea în 2017 și, printre victimele „indiscrețiilor” sale  informatice s-a aflat chiar și mama sa! Procurorii au deschis o anchetă după ce o respectivul a șantajat o persoană, iar aceasta a depus plângere penală.

Ce scrie în rechizitoriu

„În concret,  în zilele de 03.05.2017, 10.05.2017, 15.05.2017, 05.06.2017, 24.07.2017, utilizatori cu numele …… etc au primite mesaje ………….” cărora le era ataşat un program tip legătură (…) cu privire la care, în mod normal orice persoană s-ar fi gândit că ajută la aflarea modului de derulare a împrejurării amintite în mesajul respectiv dar, de fapt, reprezenta o fereastră către o pagină de Facebook falsă ce recomanda introducerea ID-ului şi a parolei pentru conectare.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

Cum utilizatorii credeau că au fost scoşi afară din program, foloseau datele proprii  pentru a reintra pe platformă (deşi n-o părăsiseră niciodată), date care de fapt erau transmise informatic inculpatului minor ce, la acel moment, nu răspundea penal.

Pentru derularea actelor descrise l a folosit un cont de Facebook creat special, unde nu apărea nicio dată ce ar fi putut conduce la identificarea sa (…). Una din victimele interceptării de date a fost şi persoana vătămată, destinatar al mesajului trimis la data de 27.05.2017.  

Este de menţionat că atât victima, cât şi autorul cunoşteau informaţii unul despre celălalt, determinante nu numai de faptul că sunt consăteni şi se întâlneau la diferite evenimente sportive, ci şi de împrejurarea că cel din urmă era coleg de şcoală cu fratele cel mic al lui.

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

Având în vedere aceste aspecte, nu i-a fost deloc greu inculpatului să afle de problemele pe care …… le avea cu prietena sa şi a adaptat mesajul ce era însoţit de link-ul amintit, pe care cel din urmă l-a accesat permiţând astfel aflararea datelor sale de protecţie pentru contul de Facebook pe care îl deţinea”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT Vâlcea.

Șantajul și flagrantul

După ce afla date care puteau fi „răscumpărate” pe bani grei, tânărul apela la șantaj. Așa a fost și prins, după ce a primit suma de 100 de lire.

„După ce a accesat contul de Facebook al persoanei vătămate, V.A.M. a  luat cunoştinţă despre existenţa unor discuţii electronice ce l-ar fi compromis/l-ar fi făcut să se ruşineze  atât pe susnumit, cât şi pe unii din interlocutorii  săi, împrejurare în care, anticipând posibilitatea valorificării lor în scopul obţinerii unor sume de bani, a început procedura de transfer  a datelor respective ce s-a realizat iniţial prin copierea lor şi apoi prin încărcarea pe contul de socializare aparţinând fratelui celui dintâi.

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți
Recomandări

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

(…) În luna mai a anului 2017, în urma ameninţării adresate de inculpat cu privire la  relevarea publică a unor date informatice reprezentând conţinutul unor convorbiri pe care le purtase pe contul său de socializare, administrat de platforma Facebook, a preferat să-i dea acestuia suma solicitată conformându-se indicaţiilor  pe care i le-a dat privind depunerea  sa. 

Obţinerea cu uşurinţă a unor sume de bani l-au motivat pe  V.A.M. să continue atitudinea frauduloasă, stabilindu-şi ca ţintă persoanele ale căror secrete comunicate prin sisteme informatice, de care lua cunoştinţă în urma interceptării ilegale şi  accesului fără drept (comise în perioada în care nu răspundea penal), ar fi putut constitui un temei de constrângere”, se mai arată în rechizitoriul anchetatorilor.

„La datele de 15.01.2018 şi 16.01.2018 şi-a exprimat  în concret manifestarea de voinţă (actele de ameninţare)  în scopul obţinerii banilor respectivi-100 de lire.  În acest context s-a apreciat că executarea acţiunii de constrângere a fost efectuată complet în fiecare din cele două momente descrise, împrejurare ce a determinat reţinerea în sarcina sa a formei continuate a infracţiunii de şantaj.

Banii au fost predaţi inculpatului minor  la data de 25.01.2018, organizarea unei acţiuni de prindere în flagrant, la aceeaşi dată, făcând posibilă recuperarea lor”, mai precizează procurorii DIICOT.

Cel mai cunoscut hacker român este celebrul „Guccifer”, care urmează să fie extrădat în SUA.


Scrisoare deschisă a unor supraviețuitori din Colectiv adresată premierului și ministrului Sănătății. Andrei Găluț, solistul Goodbye to Gravity, printre semnatari

Terapia lui Cristiano Ronaldo și Sharon Stone prinde teren în România. Ozon în sânge pentru tinerețe fără bătrânețe

Close
Închide
  Close