MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Lupășteanu

Un membru #Rezist a depus plângere la PICCJ în dosarul violențelor din Piața Victoriei; „Intervenția in forță este una, abuzurile și bătăile aplicate oamenilor cu brațele ridicate este cu totul altceva”

Distribuie

Un membru al mișcării #Rezist, Marian Rădună, a depus, marți o plângere penală prin care sancționează modul violent de intervenție și unele abuzuri comise de o parte dintre jandarmii care au intervenit pe zece august la mitingul disasporei.

„Eu m-am întâlnit cu domnul Sindile undeva în jurul orei 12.30 pe Titulescu și filmam acolo și dânsul a invocat că domnișoara jandarm era în pragul paraliziei și ăsta a fost motivul pentru care ei ar fi intervenit în forță.

Intervenția în forță este una, abuzurile și bătăile aplicate oamenilor cu brațele ridicate este cu totul altceva”, a explicat activistul.

El a povestit că „la ora 16.30 împreună cu alți colegi de-ai dumneavoastră din presa am luat gaze în ochi”.

„Am fost la mașina SMURD și cei de la SMURD mi-au zis că nu au ce sa îmi facă, trebuie să stau aproape de o țeavă de eșapament să se ducă oarecum efectul gazelor primite.

Noaptea am fost împins, abuzat, lovit de către un jandarm de la Batalionul 1, am numărul de pe cască și l-am dat mai departe la Parchet.

De către un jandarm de la Batalionul 4, în timp ce filmam, un tânăr care era ridicat pe sus. Cei care au greșit trebuie să plătească….au vrut să ne arate nouă tuturor că, indiferent că sunt 200.000 de persoane în piață, ei vor elibera piața”, a mai spus Rădună.

„A fost un act voit”

„A fost un act voit, un act pregătit de dinainte, din moment ce au fost aduși jandarmi din Craiova, Giurgiu, Constanța, Prahova, Bacău.

Pe unii i-am văzut după numărul de identificare a căștilor, pe alții după o etichetă pe care o aveau pe braț.

Pentru că vor și pentru că pot. Asta este marea problema… A fost o ripostă pentru toată lumea, indiferent că erai sus, la nivelul solului, indiferent că ai fost în fund cu brațele ridicate și stăteai în genunchi în fața jandarmilor, ai fost luat la grămadă, ai fost lovit.

Ce am văzut la protestul din 10 august față de protestele anterioare, am văzut ura in ochii jandarmilor, ură.

Și acest lucru nu ar trebui să existe din partea celor care ar trebui să ne apere pe noi. Asta este dureros. Am ajuns să nu mai avem încredere…din iarna anului 2017 nu am mai fost la proteste…”, s-a confesat Rădună.

Citește și Zeci de instituţii încalcă legea. Nu şi-au desemnat purtători de cuvânt sau refuză să le dezvăluie numele

Citește mai multe despre #rezist, ancheta, plângere penală, Protest și violențe pe Libertatea.

Comentarii