De Dragoș Tănase,

În acelasi loc, pe 14 ianuarie 2020, a fost diagnosticat primul focar de gripă aviară din România din acest sezon.

Autoritatea veterinară a anunţat marţi seara că a fost diagnosticat virusul gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş, cu un efectiv de 18.699 de păsări.

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) au declarat miercuri că ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, confirmând că nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

Ulterior, autoritățile au precizat că acel focar a fost izolat, dar ieri au confirmat un nou caz în același loc.

„În data de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020). Din ancheta epidemiologică, efectuată de către D.S.V.S.A. Maramureş, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor”, se arată în comunicatul ANSVSA, citat de Agerpres.

Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
Recomandări
Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
 

În aceeaşi seară, la solicitarea DSVSA Maramureş, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Maramureş sub coordonarea prefectului judeţului, în calitate de preşedinte.În cadrul CLCB s-a aprobat planul de măsuri pentru toate fermele aflate pe platforma avicolă (8 ferme de pasăre şi 1 de suine), în conformitate cu legislaţia specifică (Directiva Consiliului 94/2005/CE transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 54/2007).

Potrivit sursei citate, măsura de a restricţiona drumurile de acces către toate cele 9 ferme, luată după declararea primului focar, a fost menţinută, iar Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi serviciile sanitare veterinare oficiale din judeţul Maramureş au luat măsurile necesare pentru respectarea acesteia.

De asemenea, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum şi în zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în urma declarării focarului primar.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

Pentru exploataţiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere şi control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

”A fost confirmată boala, cu același subtip de virus H5N8. Inițial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creșterea ratei de mortalitate. Au fost eutanasiate 22.762 de păsări, iar de astăzi a început procesul de incinerare”, a declarat prefectul de Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur, citat de directmm.ro.

„Într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6). Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea”, precizează ANSVSA.

Pe 17 ianuarie, Comisia Europeană a transmis că în mai multe state membre, inclusiv în România, au ajuns produse de la ferme comerciale de curcani din Ungaria, unde a fost diagnosticat virusul gripei aviare de tip H5N8. Din analiza informaţiilor primite, a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor.

În prezent, gripa aviară mai evoluează în Polonia, Slovacia, Ungaria şi Irlanda de Nord.

Citeşte şi:

Un nou focar de gripă aviară a fost descoperit în Polonia. Mii de gâște de la o fermă vor fi sacrificate

Focar de gripă aviară în Cehia. Este primul caz raportat în ultimii trei ani

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare