Mergi direct la conținut »
Un nou front de luptă: Hackerii Rusiei ,,sparg” telefoanele soldaților NATO
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Un nou front de luptă: Hackerii Rusiei ,,sparg” telefoanele soldaților NATO

Rusia deschide un nou front cu  NATO. Oficiali vestici susțin că Moscova încearcă să penetreze smartphone-urile soldaților. Obiectivul ar fi obținerea de informații despre operațiuni și forța trupelor, dar și intimidarea militarilor, potrivit The Wall Street Journal

Jurnaliștii americani au vorbit cu soldați, ofițeri și oficiali guvernamentali din cadrul statelor NATO care susțin că Rusia a început o campanie de compromitere a telefoanelor mobile. Natura atacurilor arată că operațiunea este coordonată la nivel de stat, iar aparatura folosită este prea sofisticată pentru a fi folosită de civili, mai spun sursele citate.

Până acum, campania a vizat contingentul de 4.000 de soldați dislocat de NATO în Polonia și statele Baltice pentru a descuraja o agresiune a Rusiei.

Una dintre victime a fost locotenent-colonelul Cristopher L’Heureux, care a preluat șefia unei baze  NATO din Polonia în luna iulie. Într-o zi, după ce se întorsese de la o serie de manevere militare, a descoperit că un hacker i-a activat modul ,,pierdut” al telefonului și că a încercat să spargă o supraparolă. În spatele operațiunii s-a aflat un IP rusesc, susține militarul.

Colonelul L’Hereux, care se ocupă de poziționarea tactică a trupelor, crede că fiecare mișcare îi este urmărită prin iPhone-ul său. ,,Oricine ar fi, mă geolocalizează. Mi-am zis: Ce naiba se întâmplă aici?”.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Experți în spionaj cibernetic au explicat că zborurile dronelor și colectarea datelor din telefoane arată că Rusia încearcă să monitorizeze activitatea trupelor din apropierea granițelor sale. Moscova încearcă să afle dacă NATO a trimis mai mulți soldați decât a anunțat public.

Într-o situație de criză, telefoanele compromise vor fi folosite pentru a încetini răspunsul NATO la o acțiune militară a Rusiei. Smarphone-ul personal al unui comandant, de exemplu, ar putea fi utilizat pentru a trimite instrucțiuni false.  Totodată, dacă un astfel de telefon este adus într-o bază militară, poate fi folosit pentru a colecta informații sensibile.

Close
Închide
  Close